Compassieprijs 2017 gaat naar de Waart en Jung van huisartsenpraktijk Afferden

Wanneer we na vier dagen weer even contact met hem hebben, is Hans Peter Jung, huisarts van huisartsenpraktijk Afferden, er nog steeds beduusd van, zo laat hij weten.

Op 25 november ontving hij, tijdens Arts en Auto Life,  de Compassieprijs 2017 uit handen van juryvoorzitter Willem Veerman, tevens vice voorzitter van de Vereniging Arts en Auto.
Samen met deze organisatie, het CarrièreCentrum Zorg en Compassion for Care, organiseerde de Stichting Handvest voor CompassieNL dit jaar de uitreiking van haar jaarlijkse Compassieprijs.
Het thema van 2017 was “Wie zorgt voor de zorgverlener?”

De toenemende druk op mensen werkzaam in de zorg, moet ons allen een zorg zijn, zo was de gedachte achter het thema van de prijsuitreiking.
Op vele manieren staan zorgverleners onder spanning; door een tekort aan gekwalificeerd personeel, regel- en administratiedruk, gebrek aan autonomie in hun werk en veel incidentenpolitiek.
Het risico dat zij hun motivatie kwijtraken of opbranden ligt dan op de loer.

Maar binnen de sector bestaan en ontstaan steeds meer initiatieven om door middel van zelfzorg een goede zorg voor patiënten te waarborgen.
Dat bleek wel uit de 22 inzendingen die de jury uiteindelijk mocht beoordelen.
Drie daarvan werden geselecteerd en uitgenodigd voor de uitreiking op 25 november.
Naast huisartsenpraktijk Afferden waren dat Connected Care Project van het Radboudumc en Peer to Peer Support van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De jury koos voor de huisartsenpraktijk omdat Hans Peter Jung, vanuit zijn eigen ingrijpende ervaringen met ziekte en burnout, erin geslaagd is om, niet zonder daarvoor risico’s te lopen, een nieuwe invulling aan zijn werk te geven.
Meer tijd, aandacht en zorg voor zijn patiënten, vanuit het concept Positieve Gezondheid, blijken uiteindelijk tot minder verwijzingen te leiden, tot meer werkplezier van de dokter en zelfs tot een overtuigde verzekeraar die bereid is deze vorm van werken te ondersteunen en te helpen promoten.

Hans Peter Jung hecht eraan te zeggen dat hij nooit zover had kunnen komen als hij ook niet heel veel steun had ondervonden van zijn collega en praktijkgenoot Hylke de Waart.
Wat hem betreft komt de prijs hen beiden toe.
Bestuur en supportteam van de Stichting Handvest voor CompassieNL feliciteren huisartsenpraktijk Afferden met deze welverdiende prijs.
We hopen dat dit prachtige voorbeeld een inspiratiebron en een steun in de rug voor vele anderen mag zijn!

Beluister ook het verhaal van Hans Peter Jung onlangs op Radio1: https://www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/356479-huisarts-peter-jung-wil-weer-werken-zoals-vroeger

 

23843245_1495845460465319_6677004942849092582_n