Maand van de Spiritualiteit 2017 in het teken van Compassie

Rosita Steenbeek schrijft essay Maand van de Spiritualiteit 2017

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2017 wordt geschreven door Rosita Steenbeek. De maand heeft als thema Compassie en loopt van vrijdag 13 januari tot en met zondag 12 februari 2017. Steenbeek neemt het stokje over van Ben Tiggelaar, die voor de Maand van de Spiritualiteit het essay Mooi werk schreef.

Rosita Steenbeek, dochter uit twee domineesfamilies over haar band met het thema: ‘Vanaf mijn kindertijd heeft de Bijbelspreuk ‘Heb uw naasten lief’ een grote inspiratie voor me gevormd. En eigenlijk nog meer ‘Heb uw vijanden lief’. Daar ligt voor mij de essentie van compassie. En welk geloof je ook aanhangt – of ook zonder een geloof aan te hangen – in een tijd als de onze is dit een aansporing die betekenisvoller is dan ooit. We scheren groepen teveel over één kam; zo kan en mag het niet in deze wereld. De vraag in hoeverre je begrip kunt opbrengen voor zelfs de grootste misdadiger, boeit me mateloos.’

Steenbeek debuteerde in 1994 met De laatste vrouw, een roman die in vele talen vertaald werd en waarmee zij internationale bekendheid verwierf. In de jaren erna volgden diverse romans, sommige met een Italiaanse achtergrond, maar verscheen ook het onderkoelde rampendagboek Intensive Care en de zorgvuldig gedocumenteerde historische roman Ander licht, over een zeventiende-eeuwse schildersfamilie. Verder schreef Steenbeek meerdere boeken over Rome, de stad waar zij sinds 1985 woont. In haar laatste roman Rose vertelt ze het bewogen levensverhaal van haar grootmoeder en de lotgevallen van haar joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Compassie
De Maand van de Spiritualiteit 2017 staat in het teken van compassie, het vermogen om medeleven te hebben met anderen en met jezelf. Ieder mens is in staat tot oprechte bezorgdheid voor het welzijn van anderen. Maar in onze tijd van economische crisis en concurrentiedenken voeren individualisme, leedvermaak en cynisme vaak de boventoon. Compassie begint met het accepteren van je eigen kwetsbaarheid en ‘tekortkomingen’. Uitdagingen genoeg op deze weg van mededogen: van de wereld om ons heen – zorg voor vrienden en collega’s – tot kwesties die verder van je af lijken te staan – vluchtelingenproblematiek en ouderenzorg.

De Maand van de Spiritualiteit bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO-NCRV, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Sinds 2013 organiseert Stichting CPNB de Maand van de Spiritualiteit.
Zin Magazine en Zin.nl zijn vanaf 2014 als mediapartner betrokken.

Bron: www.maandvandespiritualiteit.nl