De winnaar van de Compassieprijs 2012 ‘Sport & Beweging’ is: AMBROSE ONGWEN.

Juryrapport Compassieprijs 2012

Ambrose Ongwen is een boerenzoon uit Kenia. Het liefst wilde hij priester worden. Aanvankelijk werkte hij met straatkinderen in Nairobi. Hij heeft een loopbaan achter de rug als hulpverlener. Vier jaar geleden richtte hij de organisatie Seeds of Peace, Africa (SOPA) op. Als voorzitter en oprichter van SOPA heeft Ambrose Ongwen samen met de Nederlandse organisatie IKV Pax Christi het „Peace & Sports Programme? ontwikkeld. Door zijn impact zijn organisaties bij elkaar gekomen, hebben individuen hoop gekregen en is de gemeenschap in het grensgebied tussen Kenia, Oeganda en Soedan versterkt. Dit gebied heeft te lijden onder jonge krijgers die op gewelddadige wijze elkaar vee afhandig maken. Ambrose Ongwen heeft de jonge krijgers in dit gebied kennis laten maken met voetbal en hij heeft hen laten zien dat sport een alternatieve manier is om een heldenstatus te bereiken. Het motto van het „Peace & Sports Programme? is: “Niet schieten en doden, maar schieten en scoren.” In het programma wordt ook de lokale bevolking betrokken.

Ambrose Ongwen heeft de ambitie mensen met elkaar te verbinden – óók over grenzen heen. Ook in Nederland maakte hij mensen enthousiast. Tijdens bezoeken wist hij onder meer studenten van de Hogeschool Amsterdam bewust te maken van de rol die ze als sportleider kunnen hebben in het bij elkaar brengen van mensen.
Dit najaar zal Ambrose Ongwen opnieuw in ons land zijn om samen met Nederlandse sportleiders te werken aan een vergelijkbaar project met achterstandsjongeren. Zijn krachtige methode, die onder zeer moeilijke omstandigheden succesvol is gebleken, komt daarmee ook voor anderen beschikbaar.
De jury hoopt dat door de Compassieprijs toe te kennen aan Ambrose Ongwen het ideaal dat hij voorstaat ook in Nederland mensen zal inspireren en zijn werk meer bekendheid zal krijgen.

Ambrose Ongwen activeert compassie. Compassie is geen passieve houding maar vraagt om persoonlijke inzet en betrokkenheid De bijnaam van Ambrose Ongwen is Mister Nobody (mijnheer niemand). Hij kreeg die naam ooit van jongeren tegen wie hij zei: Niemand zal het roven van vee stoppen. Niemand zal jullie vrede brengen. Jullie zullen het zelf moeten doen.”

De jury:
 Johan Annema – Stichting Axios,  Corry Jacobs – VVP,  Ivo de Jong – Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, Tom Mikkers – Remonstranten, Monica Neomagus – Mozeshuis Amsterdam, Bright O’Richards – Winnaar compassieprijs 2011, Stijn Verhagen – Hogeschool Utrecht

DATUM: 9 APRIL 2012