Compassie kan je leren: vrede ook!

In de derde week van september, van 16 t/m 24 september, wordt weer in heel Nederland de Vredesweek gevierd. Aan de hand van talloze festivals, evenementen en initiatieven, groot en klein, op allerlei plekken, wordt er zo nagedacht en stilgestaan bij vrede.

Vredesweek

De week wordt gecoördineerd vanuit PAX, maar praktisch georganiseerd door de lokale mensen en initiatieven. De week wordt altijd georganiseerd rondom de internationale Dag van Vrede, op 21 september. Het thema van de vredesweek dit jaar is ‘De kracht van verbeelding!‘ En meer informatie over de vredesweek lees je hier: www.vredesweek.nl

Compassie en vrede

Het ligt voor de hand dat compassie en vrede dicht bij elkaar liggen. En net zoals Karen Armstrong een handboek schreef over hoe je compassie in je leven kan cultiveren en kan leren toepassen (Compassie, Karen Armstrong), is er nu ook boekje over het leren van vrede! Want vrede, dat kan je leren, volgens o.a. schrijver David van Reybrouck.

Essay over vrede, door o.a. David van Reybrouck

9200000049304865Na elke aanslag gaan we voor meer veiligheid – en hopen we op meer vrede. Maar is dat genoeg? Thomas d’Ansembourg en David Van Reybrouck vragen zich af of geweld zich echt enkel met geweld laat bestrijden. Volgens hen is vrede is een vak. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging. Zij pleiten dan ook voor mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis.

Vrede kan je leren!

Dus wil jij compassie en vrede in je leven verbinden? Of zoek je manieren om andere mensen te helpen bij het leggen van deze verbindingen, op jouw school of binnen jouw organisatie? Dan is het boek ‘Vrede kan je leren’ een goede ingang!

Want compassie kan je leren. En vrede ook!