Nacht van de Vluchteling en Compassie

In de nacht van 17 naar 18 juni vindt de Nacht van de Vluchteling plaats. In het holst van de nacht lopen duizenden deelnemers een 40 kilometer lange sponsorloop op drie locaties: van Amsterdam naar Amsterdam, van Rotterdam naar Den Haag en van Nijmegen naar Arnhem. Het startschot is om precies 00:00 uur middernacht. De Nacht van de Vluchteling wordt omschreven als een pittige en onvergetelijke ervaring. Het doel? Met elkaar een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking.

nvdvLaurensAandacht voor vluchtelingen wereldwijd

Naast het ophalen van geld, vragen de lopers met hun deelname ook op een positieve manier aandacht aan vluchtelingen wereldwijd. Ook vanuit het Handvest wordt er gelopen door iemand vanuit het supportteam, door Marjolein Rikmenspoel. Zij loopt de route van Nijmegen naar Arnhem. Hieronder volgt een kleine overweging die zij heeft over waarom zij meeloopt met de Nacht van de Vluchteling en haar overweging met de verbinding met compassie:

Overweging over Nacht van de Vluchteling en Compassie

“Tijdens het lopen de afgelopen dagen heb ik nagedacht over compassie in relatie tot de Nacht van de Vluchteling. Op Facebook reageerde iemand n.a.v. een oproep om je goed voor te bereiden: vluchtelingen trainen toch ook niet? Die opmerking trof me. Want als je vluchten moet, doe je dit uit noodzaak en vaak niet al te goed voorbereid.”

“Meer nog merkte ik, dat ik mij niet werkelijk kan indenken en inleven in wat vluchten is. Door het meedoen aan de Nacht van de Vluchteling zal dit denk ik ook niet toenemen.  Vluchten is immers letterlijk lopen van Nergenshuizen naar niets, ins Blaue hinein. Mogelijk met een doel voor ogen, maar niet in etappes, van A naar B, met onderweg leuke horeca en weten waar je bedje en breakfast zullen zijn.”

“Het kan niet anders dat vluchten ontwortelend is en heel veel doorzettingsvermogen vraagt. Niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal, emotioneel en sociaal en existentieel. Hoewel ik op sommige punten wel enkele raakvlakken kan vinden met mijn eigen ervaringen, komt de optelsom daarvan niet in de buurt van de totaliteit van wat vluchten moet zijn. Een echte manier om compassie te tonen lijkt mij dan ook zoveel mogelijk te werken aan oplossingen. Zodat mensen zich niet genoodzaakt zien te vluchten.

Ik zie de Nacht van de Vluchteling dan ook vooral als een zinvolle manier om aandacht te vragen voor het lot van vluchtelingen en om  geld voor te werven voor ondersteuning in materiële zin. Het is een actie voor een goed doel. Vanuit dat oogpunt doe ik dan ook graag mee!”

Sponsoring of meelopen?

Vanuit het Handvest voor Compassie lijkt dat een heldere, invoelende manier van denken over vluchten, over het ‘realisme’ van de Nacht van de Vluchteling en over compassie in actie voor een goed doel. Wil jij Marjolein nog vergezellen bij het lopen van de Nacht van de Vluchteling, van Nijmegen naar Arnhem? Of wil je haar sponsoren? Het kan nog!

Kijk voor meer informatie op: www.nachtvandevluchteling.nl/marjoleinrikmenspoel