dec
1
di
Online training Compassie door Madelinde Krantz @ thuis. via Zoom
dec 1 @ 10:00 am – 11:30 am
Online training Compassie door Madelinde Krantz @ thuis.  via Zoom

Inhoud

In deze cursus gaan we met elkaar op reis en ontdekken we hoe compassie jouw gids kan zijn.
We leren hoe elke gelegenheid een kans biedt om je kracht te ontdekken. Hoe compassie een licht kan zijn in tijden van onzekerheid.

  • Je leert over jouw kernwaarden en hoe je deze kunt inzetten in jouw dagelijkse leven.
  • Je leert hoe je kwetsbaarheid als kracht kunt inzetten.
  • Je krijgt een ‘compassie- goody bag’ om Compassie direct in je leven te implementeren.
  • Je leert over compassie door de geschiedenis heen, van Socrates, naar Nietzsche tot Edith Eger.
  • Je leert de betekenis van compassie, in theorie en in praktijk.
  • Je krijgt tools om compassie in jouw dagelijkse leven op een persoonlijke manier in te zetten.
  • De training bestaat uit drie delen van twee uur, een ‘ Goody bag’ welke thuis gestuurd wordt en de mogelijkheid om tijdens de cursus vragen te stellen via mail, Zoom o.i.d.Online trainer: Madelinde Krantz
    De training wordt gegeven via Zoom

Data: dinsdagochtend 1 december, 8 december en 15 december.
Tijd: 10 – 12.30 uur (inclusief pauze)

Kosten: 79 euro inclusief btw (n.b. normaal kost deze cursus 109 euro. Madelinde biedt speciaal voor St. Handvest voor Compassie NL een aantrekkelijke korting).

Opgave tot 30 november: handvestvoorcompassie@gmail.com
Minimaal aantal deelnemers: 7. Maximaal aantal deelnemers 21.
Na betaling van 79 euro op NL28RABO0301278350 t.n.v. M. Krantz is uw inschrijving definitief. 

Madelinde Krantz is zingevingsdeskundige in organisaties.  Zij studeerde Religiewetenschappen en Geestelijke Verzorging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 
Zij haalt haar inspiratie uit verschillende bronnen. Uit religieuze bronnen, die zij vertaalt in een seculiere taal, en uit filosofische, psychologische en bedrijfswetenschappelijke bronnen, die zij vertaalt naar de praktijk.
Voor verschillende universiteiten, hogescholen en andere organisaties heeft zij als gastdocent lezingen verzorgd over compassie, zingevende gespreksvoering en levenswaarden.
Meer informatie: www.made-linde.nl

dec
6
zo
Webdebat met Jan Terlouw
dec 6 @ 1:30 pm – 2:30 pm
Webdebat met Jan Terlouw

Hij wordt volgende week 89, maar is nog steeds onvermoeibaar actief voor een duurzamer wereld. Hij moedigt jongeren aan daarvoor in actie te komen en maakt zich (o.a. na het spreekwoordelijke touwtje uit de brievenbus) sterk voor meer sociaal vertrouwen. En de oud-politicus richt zich daarbij ook op de huidige politici: “Politici, wees integer, draag uit het publieke belang te dienen, het belang van de toekomst is het belang van de jeugd.”

Hoe groot de bedreigingen door klimaatverandering ook zijn en hoe weinig tijd we ook hebben om de problemen aan te pakken, Jan Terlouw blijft optimistisch.

In het webdebat van zondag 6 december vertelt hij waarop zijn optimisme is gebaseerd en over de weg die we moeten volgen om de problemen echt aan te pakken. Hij gaat ook in discussie met de jongeren die aan het webdebat meedoen.

Wie het debat wil bijwonen kan zich via deze site aanmelden. Daar is ook meer te lezen over Jan Terlouw.

De deelname is kosteloos (al stellen we een vrijwillige bijdrage zeer op prijs).

Deelnemers ontvangen een paar dagen vóór het webdebat een toegangslink.

Alle deelnemers krijgen een dag na het debat een uitvoerig verslag thuisgestuurd.

Zondag 6 december 2020 13.30 u: Webdebat met Jan Terlouw

jan
2
za
Meditatieretraite met Frits Koster & Jetty Heynekamp @ Zin
jan 2 – jan 3 hele dag
Meditatieretraite met Frits Koster & Jetty Heynekamp @ Zin

‘Pas op de plaats maken met vriendelijkheid en mindfulness’

Vriendelijkheid blijkt iets heel fundamenteels in ons leven. En net als dat we mindfulness (opmerkzaamheid) kunnen ontwikkelen, zo kunnen we de helende kwaliteit van vriendelijkheid ook meer tot bloei laten komen, naar onszelf toe en naar anderen.

In de oosterse psychologie worden vier ‘gezichten’ of uitdrukkingsmogelijkheden van vriendelijkheid benoemd: namelijk vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. Deze vier hartkwaliteiten, die ook wel de ‘vier nobele verblijfsoorden’worden genoemd, kunnen beschouwd worden als innerlijke levensvrienden.

Tijdens het weekend worden begeleide oefeningen gedaan, zoals zit-, loop- en ligmeditatie. Hierbij staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid (mindfulness) en de vier hierboven genoemde hartkwaliteiten centraal.

Het weekend zal voor een deel in stilte plaatsvinden; soms zal er ruimte zijn voor uitwisseling over de ervaringen. In het weekend wordt ook gebruik gemaakt van ‘interpersoonlijke mindfulness-beoefening’; waarbij in tweetallen specifieke thema’s onderzocht kunnen worden middels meditatieve dialoog. Het weekend isgeschikt voor beginners en voor meer ervaren mediterenden.

Begeleiding:

Frits Koster(geb. ’57) is in 1979 in aanraking gekomen met inzichtmeditatie. Hij heeft ruim vijf jaar als boeddhistische monnik in Zuidoost Azië gemediteerd en boeddhistische psychologie gestudeerd. Frits is uitgetreden in 1994 en begeleidt meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt hij als mindfulness- en compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen. Hij is als docent verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en omringende landen.

Frits heeft samen met psychiater Erik van den Brink een groepsgerichte compassietraining als een vervolg op de cursus Mindfulness (MBSR/MBCT) opgezet, onder de naam Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)). Dit programma wordt belicht in hun gezamenlijke boeken ‘Compassievol leven’ (Boom, herziene vijfde druk 2016) en het hulpboek ‘Compassie in je leven (Boom, herziene zevende druk 2019). Deze boeken zijn uitgegeven in diverse talen en landen.

Jetty Heynekamp(geb. ’57) is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer en verzorgt tijdens de retraite sessies mindful bewegen en houdingsadviezen.