mrt
23
za
Mystiek en maatschappij @ Jacobikerk
mrt 23 @ 9:30 am – 6:00 pm
Mystiek en maatschappij @ Jacobikerk

Een dag van inspiratie, aandacht en ontmoeting
23 maart 2019  te Utrecht-Centrum (Jacobikerk)

Geraakt  worden door het Wezenlijke, de kern van alle dingen, verandert jou en je hele leven. Je raakt niet minder betrokken bij je medemensen maar juist méér – op andere wijze.  Etty Hillesum, Thich Nhat Hanh,  Desmond Tutu…zomaar voorbeelden van mensen die door ‘God’ zijn geraakt – en door de mens bewogen.

De symposiumdag is een kans om inspiratie op te doen en verwante mensen te ontmoeten. Sprekers, workshopleiders en deelnemers zijn uit uiteenlopende spirituele achtergronden.

‘s Ochtends zijn er vier korte presentaties vanuit verschillende spirituele achtergronden, afgewisseld met muzikaal meditatieve momenten.
In de middagpauze is er een informatiemarkt.
’s Middags vinden twee workshoprondes van een uur plaats, waarin het thema van de dag wordt uitgediept.  Er zijn vormen van nader contact met de inleiders; meditatie; zingen; meditatief dansen; en andere inhoudelijke verdieping.

 

Programma
onder bezielende leiding van dagvoorzitter Manuela Kalsky

Ochtend
09.30  Inloop, ontvangst en koffie
10.30 Welkom
Presentatie Carine Philipse: Mystiek en maatschappij
muzikaal aandachtsmoment – zang Kees van Lent
Presentatie Mpho Tutu: Vergeving als pad naar heelheid
muzikaal aandachtsmoment – zang Kees van Lent
Presentatie Hilly Bol: Lopen met Thich Nhat Hanh
muzikaal aandachtsmoment – zang Kees van Lent
Presentatie Klaas Smelik: Etty Hillesum en haar God

12.45 Lunchpauze en informatiemarkt

Middag
14.00  1e ronde workshops (Jacobikerk, Kargadoor)
15.00   wissel van ruimten / locaties
15.15    2e ronde workshops (Jacobikerk, Kargadoor)
16.15     PAUZE
16.45    Afsluiting in de Jacobikerk, met onder andere:
Instrumentaal muzikaal aandachtsmoment
Afscheid in Verbondenheid
17.00    Borrel
18.00    Einde

 

Praktisch

Plaats: Jacobikerk (Utrecht). Middagworkshops tevens in Kargadoor

Kosten:
€ 70 indien aanmelding vóór 26 januari 2019
€ 85 indien aanmelding vanaf 26 januari 2019:

Voor studenten en mensen met een minimuminkomen is korting mogelijk.
– richt eerst uw aanvraag aan de penningmeester Jan de Gelder
– na beantwoording zijn uw deelnamekosten € 30,-.

AANMELDEN 

mrt
26
di
CompassieCollege: Compassie & Natuur @ Utrecht
mrt 26 @ 7:30 pm – 9:30 pm
CompassieCollege: Compassie & Natuur @ Utrecht

In 2019 start een prikkelende reeks CompassieColleges, verspreid door het land. Markante mensen laten hun licht schijnen over actuele thema’s en lastige dilemma’s die ons allemaal aan het hart gaan. En welke inspiratie putten zij uit compassie?

Tijdens het eerste CompassieCollege verteltMatthijs Schouten, ecoloog en filosoof bij Staatsbosbeheer, over de noodzaak ons fundamenteel te herbezinnen op onze verhouding tot de natuur.

De avond is onder leiding van Annemieke Wiercx, begeleider natuurretraites en ontwikkelaar van vitale zones.

Locatie: binnenkort meer informatie.

mrt
28
do
Wat is compassie? Lezing door Dirk van der Glind @ Odd Fellow Huis
mrt 28 @ 7:30 pm – 9:45 pm
Wat is compassie? Lezing door Dirk van der Glind @ Odd Fellow Huis

De Odd Fellows Apeldoorn nodigen iedereen uit om een lezing bij te wonen over het thema Compassie. Dirk van de Glind zal de lezing houden.

Het Handvest voor Compassie van Karen Armstrong c.s. is een belangrijk document dat uitnodigt de Gulden Regel als uitgangspunt te nemen bij ons gedrag en in de ontmoeting en dialoog met andersdenkenden en -gelovigen. In de lezing wordt het wezen en het belang van compassie verkend: wat is compassie eigenlijk, hoe werkt het en waar kom je het zoal tegen? Het zal gaan over compassie met de ander, met het slachtoffer, maar met de dader? Over compassie met onszelf en met onze aarde. Terecht dat er de laatste jaren aandacht gevraagd wordt voor compassie: het gaat om het wezen van onze menselijkheid.

De lezing zal plaatsvinden op 28 maart a.s. in het Odd Fellowhuis, Violierenplein 101 te Apeldoorn, aanvang 20:00 u en inloop vanaf 19:30 u. De toegang is gratis.

Dirk van de Glind (1959) staat al vele jaren voor de klas als docent Levensbeschouwelijke Vorming in het voortgezet onderwijs en heeft mede daardoor de kans gehad rond te kijken in de schatkamers van de menselijke geest. In zijn boeken en publicaties geeft hij zijn visie op het leven in helder en prettig leesbaar proza weer. Lezingen lardeert hij met beeld en geluid, prikkelende stellingen en anekdotes en wijsheden uit alle windrichtingen.

Meer weten over Dirk van de Glind? Ga dan naar zijn website http://www.dirkvandeglind.nl/……een site als een bankje in het park.

Bron: Apeldoorns Stadsblad

apr
6
za
Wij zijn de aarde! Meditatiemiddag in Bergen NH @ De Berkeley
apr 6 @ 2:00 pm – 5:00 pm
Wij zijn de aarde! Meditatiemiddag in Bergen NH @ De Berkeley

Vaak voelen we onszelf gescheiden van ‘de natuur’, onze medemensen en de scheppende kracht van het universum. De zorg voor ‘het milieu’ is dan een morele en verstandelijke verplichting. Zodra we verbondenheid en compassie met de aarde en anderen kunnen gaan ervaren, groeit van binnenuit het verlangen ze tot bloei te laten komen. Het doel van dit samenzijn is om deze beleving te voeden.
Op deze stiltemiddag mediteren we zittend, buiten lopend en schrijvend. Ook zingen en beluisteren we enkele liederen en wisselen we kort uit wat de verschillende meditaties ons brengen.

Docent: Annemarie Pronk

Annemarie Pronk wandelt graag en begeleidt activiteiten op het vlak van meditatie, compassie en schrijven. Zij laat zich inspireren door het Zonnelied van Franciscus van Assisi en de zentraditie van Thich Nhat Hanh.