jun
2
zo
Kunst & Barmhartigheid: De kunst van het kijken – deel 1 @ Kloosterhotel Zin
jun 2 @ 10:30 am – 3:30 pm
Kunst & Barmhartigheid: De kunst van het kijken – deel 1 @ Kloosterhotel Zin

Op pad met woordkunstenaar Judith Lengkeek en beeldend kunstenaar Caren van Herwaarden

In 2019 start het drieluik Kunst & Barmhartigheid, voor mensen die geïnteresseerd zijn in de spirituele dimensie van kunst.

Elk keer staat een zintuig centraal: kijken, horen en voelen. De deelnemers onderzoeken en beleven de relatie tussen kunst en barmhartigheid door muziek, taal en beeldende kunst.

Tijdens deel 1 op zondag 2 juni van 10.30 – 15.30 uur nemen woordkunstenaar Judith Lengkeek en beeldend kunstenaar Caren van Herwaarden ons mee in de kunst van het kijken.

Hun kunstwerken zijn een prikkel voor onze zintuigen en hebben de kracht om ons hart (weer) te openen en onze eigen scheppingskracht aan te wakkeren.

Ochtendprogramma:

10.30 uur    Welkom en een korte overdenking door Wim Verschuren, auteur van het boek ‘Barmhartige Liefde’ en een groot kunstliefhebber.

10.50 uur    Woordkunstenaar Judith Lengkeek vertelt ons over het proces van kijken naar zien. Daarbij toont zij prachtige kunstwerken die in Kloosterhotel ZIN aanwezig zijn. Zij laat deelnemers de relatie tussen kunst en barmhartigheid ontdekken en geeft hen de ervaring mee hoe mededogen altijd opnieuw gewekt kan worden.

12.30 uur    Lunch

Middagprogramma:

13.30 uur    ’s Middags bezoeken we het atelier van beeldend kunstenaar Caren van Herwaarden, voormalig gastkunstenaar van ZIN (2008). Empathie, het vermogen van mensen om zich in een ander te verplaatsen, speelt volgens Van Herwaarden een cruciale rol in kunst, ook in haar eigen werk. Ze vertelt over de manier waarop ze naar de wereld en naar mensen kijkt en hoe haar werk ontstaat.

Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch toont tot eind juni 2019 een ruime keuze van haar recente werk, in dialoog met de Brabantse kunstenaar Leon Adriaans (overleden in 2004).

Na het bezoek aan het atelier is er voor belangstellenden op eigen kosten een nazit in Willem II in Den Bosch (locatie atelier van Caren) om de dag af te ronden.

Meer informatie en aanmelden

jun
29
za
Netwerkmiddag Compassionate Cities/Communities @ Hooglandse Kerk
jun 29 @ 1:30 pm – 4:00 pm
Netwerkmiddag Compassionate Cities/Communities @ Hooglandse Kerk

Op zaterdag 29 juni zal onze volgende jaarlijkse netwerkmiddag voor Compassionate Communities/Cities gehouden worden in Leiden in de Hooglandse Kerk, ingang Hooglandsekerkgracht 50 . Tijd: 13.30 – 16.00 uur.

Sinds onze laatste bijeenkomst op 30 juni 2018 in Apeldoorn is er weer heel wat gebeurd:  Zoetermeer en Nijmegen werden Compassionate City in september 2018 en november 2018.  In andere steden ontstonden nieuwe initiatieven. Als ‘compassionate cities’ (of zoals we onszelf liever noemen: ‘compassionate communities’) kunnen we weer heel wat uitwisselen, afstemmen, problemen delen en van elkaar leren. Eerdere bijeenkomsten met mensen uit de compassiesteden waren zeer informatief en enthousiasmerend.

Charter for Compassion 10 jaar en Leiden 10 jaar Stad van Compassie
Extra bijzonder en feestelijk is het dat het dit jaar 10 jaar geleden is dat het Charter for Compassion wereldwijd werd gelanceerd: op 12 november 2009.  Op diezelfde dag is Leiden meteen Compassionate City geworden en was daarmee de eerste Stad van Compassie ter wereld. Reden voor de stad Leiden om dit heugelijke feit te vieren op 12 november. Informatie over het programma volgt later op onze website.
Om die reden vinden we het ook passend om onze netwerkmiddag dit jaar in Leiden te houden op zaterdag 29 juni.

Uitreiking Compassieprijs 2019 in Leiden
Vanwege het 10-jarig bestaan zal Handvest voor Compassie NL dit jaar de Compassieprijs ook uitreiken in Leiden op woensdag 13 november rond het thema Kinderrechten.  In dat kader werken wij samen met de Universiteit van Leiden om de Compassieprijs 2019 te organiseren.

Na de zomervakantie kunnen inspirerende projecten genomineerd worden voor de Compassieprijs 2019.  Alle informatie daarover vindt u dan op onze website.

Tenslotte
Wij zijn heel blij dat wij de ruimte in de Hooglandse Kerk aangeboden krijgen.  Voor de consumpties vragen wij u om een bijdrage van 5 euro.
Om een indruk te krijgen hoeveel mensen we kunnen verwachten op 29 juni willen wij u vragen om u aan te melden voor 25 juni via handvestvoorcompassie@gmail.com

Graag tot zaterdag 29 juni

Namens Handvest voor Compassie NL
Ad Alblas en Gerthe Lamers

nov
12
di
Leiden 10 jaar Stad van Compassie
nov 12 hele dag

Save the date!!!

Op 12 november 2019 is het 10 jaar geleden dat Leiden Stad van Compassie werd.  Om deze reden zal in de stad Leiden op die dag een aantal festiviteiten gehouden worden.

Houd deze datum alvast vrij in uw agenda.

nov
13
wo
Uitreiking Compassieprijs 2019
nov 13 hele dag
Uitreiking Compassieprijs 2019

Op woensdagmiddag 13 november 2019 zal in de Universiteit Leiden de jaarlijkse Nederlandse Compassieprijs worden uitgereikt. De universiteit is dit jaar tevens samenwerkingspartner van de stichting HvCNL en hoogleraar Kinderrechten Ton Liefaard zal deze middag spreken.
De rechten en het welzijn van kinderen (0-18 jaar) staan in 2019 centraal.

Dit sluit aan bij het feit dat 30 jaar geleden, op 20 november 1989, de leden van de Verenigde Naties het Verdrag inzake de rechten van het kind aanvaardden.
Helaas leven in Nederland nogal wat kinderen onder zeer moeilijke omstandigheden. Zij worden dagelijks geconfronteerd met onzekerheid, geweld, armoede en achterstand. Voor deze kinderen is de strijd om het bestaan realiteit en is het vooral zaak te overleven. Om hen een beter leven te bezorgen zetten veel mensen binnen het onderwijs, de jeugdzorg en daarbuiten zich met hart en ziel in.

Bijzondere ini­ti­a­tieven op dit terrein kunnen in de periode tussen 20 augustus en 8 oktober worden voorgedragen.
Meer nieuws, en het benodigde nominatieformulier, is rond half augustus beschikbaar via deze website.