sep
21
za
Vredesweek 2019
sep 21 – sep 29 hele dag

Met die gedachte organiseert PAX ieder jaar de nationale Vredesweek. Samen met duizenden mensen door heel Nederland komen we in actie voor vrede. Ook in 2019 wordt de Vredesweek weer georganiseerd, van 21 t/m 29 september.

Ook jij kunt meedoen aan de Vredesweek!

  • Laat je inspireren door het thema van 2019: ‘Vrede verbindt over grenzen‘.
  • Bestel nu via onze webshop gratis materialen voor de Vredesweek, zoals posters, collectefolders, de PAX Vieren en de Vredeskrant. Ook vind je er o.a. de affiche van Len Munnik, een stellingenspel en een Vredesweekdialoog.
  • Nodig een collega van PAX uit om tijdens een bijeenkomst in de Vredesweek te komen vertellen over zijn of haar inzet voor vrede in conflictgebieden wereldwijd.
  • PAX helpt je graag op weg met creatieve ideeën en praktische tips.
  • Laat hier je e-mail adres achter, dan houden we je op de hoogte over de Vredesweek.

Samen laten we zien dat het anders kan. Vrede. Wie durft?

Bron: www.paxvoorvrede.nl

Kunst & barmhartigheid: de kunst van het voelen @ Ursulinenkapel
sep 21 @ 2:00 pm – 5:00 pm
Kunst & barmhartigheid: de kunst van het voelen @ Ursulinenkapel

Het drieluik Kunst & Barmhartigheid is voor mensen die geïnteresseerd zijn in de spirituele dimensie van kunst. Elk keer staat een zintuig centraal: kijken, horen en voelen. De deelnemers onderzoeken en beleven de relatie tussen kunst en barmhartigheid door muziek, taal en beeldende kunst.

Tijdens deel 2 op zaterdag 21 september van 14.00 – 17.00 uur staan de gedichten en de muziek van Leonard Cohen centraal.

Laat je raken door het werk en het leven van Leonard Cohen. Op de geboortedag van deze singer-songwriter verzorgt Frank Kazenbroot, auteur van het boek Wees lief voor deze ziel, veertig vensters op Leonard Cohen deze bijzondere bijeenkomst.

De grondtoon van het werk van Cohen is: heb mededogen met mij. Ik lijd aan de chaos en de pijn in mijn leven. Ik heb fouten gemaakt en nu vraag ik om vergeving. Mijn ziel gaat door een donkere nacht en ik ben een gebroken man, eenzaam en angstig. Ik zit op de knieën en hef mijn handen omhoog; help mij, red mij.

Leonard Cohen zong indringend over zijn eigen nood aan compassie. Hij brengt ons naar de plekken waar wijzelf lijden aan de brokstukken in ons leven. En vanuit die gedeelde ervaring van eenzaamheid en gebrokenheid kunnen we samen passie voor het leven vieren.

okt
13
zo
CompassieLab najaar 2019; Bouw mee aan een meer begrip- en respectvolle wereld @ Kloosterhotel Zin in Vught
okt 13 – dec 8 hele dag
Rust voor verdieping

Ruimte voor jouw vragen en onderzoek rond compassie
Respectvol met elkaar in gesprek

Kom je niet toe aan rust en ruimte voor jezelf? Blijven vragen die jou aan het hart gaan, vaak liggen? Ben je nieuwsgierig naar wat compassie voor jou betekent? Zoek je geestverwanten voor een goed gesprek?

Gun jezelf drie zalige en zinnige zondagen. In het CompassieLab kun je op een onbevangen en respectvolle manier onderzoeken hoe jij handen en voeten wilt geven aan compassie voor jezelf en anderen. Zo bouwen we met elkaar – iedereen op zijn/haar eigen manier – aan een mooiere en meer menselijke wereld.

Het CompassieLab biedt aan maximaal 14 deelnemers de mogelijkheid om inzichten op te doen die doorwerken in privé- en werkleven. Deelnemers aan voorgaande edities zeggen dat het lab indrukwekkend is in zijn eenvoud. Uit de evaluaties blijkt telkens weer dat zij na het CompassieLab met hernieuwde energie, moed en inspiratie verdergaan.

Progamma

Dag 1: Wake up!
Laat jij jouw hart spreken? Ervaar het verschil tussen een mening ergens over hebben en in het leven staan vanuit een compassievolle houding.

Dag 2: Waar haal jij het lef vandaan?
Lef ontspruit vanuit je waarden. Daar zit de brandstof, het vuur, de drive, je motivatie, waar je diep van binnen niet omheen kunt. Wat gebeurt er met jou als je buiten je comfortzone stapt?

Dag 3: Hoe wordt de wereld warmer van jouw vuur?
Een compassievolle grondhouding is geen eendagsvlieg, eenmalige oprisping of handeling vanuit opportunisme. Het is een houding die geworteld is. Als je die ondergrond goed verzorgt ontstaat daar iets vruchtbaars.

Werkwijze
Je gaat het fundament van jouw compassievolle levenshouding onderzoeken en verder verdiepen. We doen dat aan de hand van afwisselende benaderingswijzen:

 

 

We betrekken waar mogelijk de actualiteit in het programma. We ervaren, bewegen, reflecteren, lopen een labyrint, werken met kunst en gaan de natuur in. Elk van de drie bijeenkomsten bestaat uit drie onderdelen:

IMPULS
Dit kan zijn een tekst, film(fragment), lezing of excursie.

DIALOOG
We kijken samen vanuit nieuwsgierigheid, verwondering of ontzetting naar wat de actualiteit in de wereld om ons heen met ons doet. Zoals gebruikelijk in een Lab gaan we samen onderzoeken d.w.z. erin roeren, opwarmen, laten pruttelen, mengen, gisten en misschien zelfs overkoken. We kijken wat het met ons doet en wat wij zelf kunnen leren.

OOGST
Wat is vanuit de impuls en onze dialoog van waarde voor mijzelf, de ander en wordt de wereld er menselijker van?

Ervaringen

Het heeft mij persoonlijk meer moed gegeven. Moed om te doen wat ik innerlijk voel dat gedaan moet worden, met een rechte rug en een zachte voorkant. Dat laatste is wel echt een eyeopener voor mij geweest.

– Angeline

Door aandacht te geven aan de thema’s compassie, moed en innerlijk vuur heb ik nieuwe dingen ontdekt. Over mezelf en over anderen. Deze parels hebben ervoor gezorgd dat het CompassieLab een nieuwe kijk en levenshouding bij mij hebben teweeggebracht. Ik ben dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen.

– Ludo

Data
zondag 13 oktober
zondag 10 november
zondag 8 december

Tijd
10.00 – 16.00 uur

Locatie
Kloosterhotel ZIN
Boxtelseweg 58
5261 NE Vught
Bekijk hier de routebeschrijving

Begleiding
Pieternel Geurts en Birgit Vandermeulen

Kosten, inclusief lunch

Tarief 1: € 178,50 voor participanten en sponsoren van de beweging
Tarief 2: € 205,00 voor ieder ander

Het uitgangspunt is dat de kosten geen belemmering mogen zijn voor deelname

Aantal deelnemers
Maximaal 16 personen

Bron: www.bewegingvanbarmhartigheid.nl

nov
12
di
Leiden 10 jaar Stad van Compassie
nov 12 hele dag

Save the date!!!

Op 12 november 2019 is het 10 jaar geleden dat Leiden Stad van Compassie werd.  Om deze reden zal in de stad Leiden op die dag een aantal festiviteiten gehouden worden.

Houd deze datum alvast vrij in uw agenda.

nov
13
wo
Uitreiking Compassieprijs 2019
nov 13 hele dag
Uitreiking Compassieprijs 2019

Op woensdagmiddag 13 november 2019 zal in de Universiteit Leiden de jaarlijkse Nederlandse Compassieprijs worden uitgereikt. De universiteit is dit jaar tevens samenwerkingspartner van de stichting HvCNL en hoogleraar Kinderrechten Ton Liefaard zal deze middag spreken.
De rechten en het welzijn van kinderen (0-18 jaar) staan in 2019 centraal.

Dit sluit aan bij het feit dat 30 jaar geleden, op 20 november 1989, de leden van de Verenigde Naties het Verdrag inzake de rechten van het kind aanvaardden.
Helaas leven in Nederland nogal wat kinderen onder zeer moeilijke omstandigheden. Zij worden dagelijks geconfronteerd met onzekerheid, geweld, armoede en achterstand. Voor deze kinderen is de strijd om het bestaan realiteit en is het vooral zaak te overleven. Om hen een beter leven te bezorgen zetten veel mensen binnen het onderwijs, de jeugdzorg en daarbuiten zich met hart en ziel in.

Bijzondere ini­ti­a­tieven op dit terrein kunnen in de periode tussen 20 augustus en 8 oktober worden voorgedragen.
Meer nieuws, en het benodigde nominatieformulier, is rond half augustus beschikbaar via deze website.