okt
13
zo
CompassieLab najaar 2019; Bouw mee aan een meer begrip- en respectvolle wereld @ Kloosterhotel Zin in Vught
okt 13 – dec 8 hele dag
Rust voor verdieping

Ruimte voor jouw vragen en onderzoek rond compassie
Respectvol met elkaar in gesprek

Kom je niet toe aan rust en ruimte voor jezelf? Blijven vragen die jou aan het hart gaan, vaak liggen? Ben je nieuwsgierig naar wat compassie voor jou betekent? Zoek je geestverwanten voor een goed gesprek?

Gun jezelf drie zalige en zinnige zondagen. In het CompassieLab kun je op een onbevangen en respectvolle manier onderzoeken hoe jij handen en voeten wilt geven aan compassie voor jezelf en anderen. Zo bouwen we met elkaar – iedereen op zijn/haar eigen manier – aan een mooiere en meer menselijke wereld.

Het CompassieLab biedt aan maximaal 14 deelnemers de mogelijkheid om inzichten op te doen die doorwerken in privé- en werkleven. Deelnemers aan voorgaande edities zeggen dat het lab indrukwekkend is in zijn eenvoud. Uit de evaluaties blijkt telkens weer dat zij na het CompassieLab met hernieuwde energie, moed en inspiratie verdergaan.

Progamma

Dag 1: Wake up!
Laat jij jouw hart spreken? Ervaar het verschil tussen een mening ergens over hebben en in het leven staan vanuit een compassievolle houding.

Dag 2: Waar haal jij het lef vandaan?
Lef ontspruit vanuit je waarden. Daar zit de brandstof, het vuur, de drive, je motivatie, waar je diep van binnen niet omheen kunt. Wat gebeurt er met jou als je buiten je comfortzone stapt?

Dag 3: Hoe wordt de wereld warmer van jouw vuur?
Een compassievolle grondhouding is geen eendagsvlieg, eenmalige oprisping of handeling vanuit opportunisme. Het is een houding die geworteld is. Als je die ondergrond goed verzorgt ontstaat daar iets vruchtbaars.

Werkwijze
Je gaat het fundament van jouw compassievolle levenshouding onderzoeken en verder verdiepen. We doen dat aan de hand van afwisselende benaderingswijzen:

 

 

We betrekken waar mogelijk de actualiteit in het programma. We ervaren, bewegen, reflecteren, lopen een labyrint, werken met kunst en gaan de natuur in. Elk van de drie bijeenkomsten bestaat uit drie onderdelen:

IMPULS
Dit kan zijn een tekst, film(fragment), lezing of excursie.

DIALOOG
We kijken samen vanuit nieuwsgierigheid, verwondering of ontzetting naar wat de actualiteit in de wereld om ons heen met ons doet. Zoals gebruikelijk in een Lab gaan we samen onderzoeken d.w.z. erin roeren, opwarmen, laten pruttelen, mengen, gisten en misschien zelfs overkoken. We kijken wat het met ons doet en wat wij zelf kunnen leren.

OOGST
Wat is vanuit de impuls en onze dialoog van waarde voor mijzelf, de ander en wordt de wereld er menselijker van?

Ervaringen

Het heeft mij persoonlijk meer moed gegeven. Moed om te doen wat ik innerlijk voel dat gedaan moet worden, met een rechte rug en een zachte voorkant. Dat laatste is wel echt een eyeopener voor mij geweest.

– Angeline

Door aandacht te geven aan de thema’s compassie, moed en innerlijk vuur heb ik nieuwe dingen ontdekt. Over mezelf en over anderen. Deze parels hebben ervoor gezorgd dat het CompassieLab een nieuwe kijk en levenshouding bij mij hebben teweeggebracht. Ik ben dankbaar dat dit op mijn pad is gekomen.

– Ludo

Data
zondag 13 oktober
zondag 10 november
zondag 8 december

Tijd
10.00 – 16.00 uur

Locatie
Kloosterhotel ZIN
Boxtelseweg 58
5261 NE Vught
Bekijk hier de routebeschrijving

Begleiding
Pieternel Geurts en Birgit Vandermeulen

Kosten, inclusief lunch

Tarief 1: € 178,50 voor participanten en sponsoren van de beweging
Tarief 2: € 205,00 voor ieder ander

Het uitgangspunt is dat de kosten geen belemmering mogen zijn voor deelname

Aantal deelnemers
Maximaal 16 personen

Bron: www.bewegingvanbarmhartigheid.nl

nov
13
wo
Uitreiking Compassieprijs 2019 @ Rechtenfaculteit Universiteit Leiden
nov 13 @ 2:30 pm – 4:45 pm
Uitreiking Compassieprijs 2019 @ Rechtenfaculteit Universiteit Leiden

Op woensdagmiddag 13 november 2019 zal in de Universiteit Leiden de jaarlijkse Nederlandse Compassieprijs worden uitgereikt. De universiteit is dit jaar tevens samenwerkingspartner van de stichting HvCNL en hoogleraar Kinderrechten Ton Liefaard zal deze middag spreken.
De rechten en het welzijn van kinderen (0-18 jaar) staan in 2019 centraal.

Dit sluit aan bij het feit dat 30 jaar geleden, op 20 november 1989, de leden van de Verenigde Naties het Verdrag inzake de rechten van het kind aanvaardden.
Helaas leven in Nederland nogal wat kinderen onder zeer moeilijke omstandigheden. Zij worden dagelijks geconfronteerd met onzekerheid, geweld, armoede en achterstand. Voor deze kinderen is de strijd om het bestaan realiteit en is het vooral zaak te overleven. Om hen een beter leven te bezorgen zetten veel mensen binnen het onderwijs, de jeugdzorg en daarbuiten zich met hart en ziel in.

Het symposium is vrij toegankelijk.

Voorafgaand aan het symposium wordt het Jeugdlintje uitgereikt. Na het symposium vindt de uitreiking plaats van de  Compassieprijs 2019

Tijdens het symposium ‘Compassie en 30 jaar kinderrechten‘ wordt door sprekers een verband gelegd tussen compassie en kinderen als dragers van rechten. Prof. Ton Liefaard, hoogleraar kinderrechten,  bekleedt de UNICEF-leerstoel kinderrechten aan de Universiteit Leiden, reflecteert tijdens het symposium op de 30everjaardag van het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind en het belang van compassie en medemenselijkheid voor kinderen. Prof. Egbert Myjer, oud-rechter in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zal in een intermezzo spreken over compassie en het kinderpardon. Tot slot spreekt Tako Rietveld, de Kindercorrespondent, over compassie als kinderrecht.

U bent vanaf 14:30 uur van harte welkom in het restaurant op de 1everdieping van de Rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden (Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25, Leiden). Vooraf aanmelden is niet nodig.

Programma

14.30-15.00 uur: Ontvangst in het restaurant

15.00-15.05 uur: Opening door dagvoorzitter Gerthe Lamers (Cleveringazaal, C1.31)

15.05-15.20 uur:  prof. Ton Liefaard over 30 jaar kinderrechten en het belang van compassie voor kinderen

15.20-15.35 uur: Intermezzo door prof. Egbert Myjer

15.35-15.50 uur: Tako Rietveld, de Kindercorrespondent, over compassie als kinderrecht

15.50-16.00 uur: Gesprek met de zaal

16.00-16.45 uur: Uitreiking Compassieprijs 2019 door Marilyn Turkovich, directeur van Charter for Compassion

 

 

 

nov
14
do
Rembrandt en Compassie prijs @ Lakenhal
nov 14 @ 3:30 pm – 6:00 pm
Rembrandt en Compassie prijs @ Lakenhal
De tiende verjaardag van Leiden Compassiestad valt samen met de herdenking van het 350ste sterfjaar van Rembrandt. Voor die gelegenheid toont de prachtig vernieuwde Lakenhal een tentoonstelling over de jonge Rembrandt. Hebben de beide – Rembrandt en Compassie – iets met elkaar te maken? Zeker wel, Rembrandt was een meester in het uitbeelden van compassie.

Uitreiking
Do 14 november: 15:30-18:00 Finale en prijsuitreiking.

Locatie: Lakenhal, Oude Singel 32 te Leiden

Jury: Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur; Steven Engelsman, voorzitter van de jury.
En verder Mirjam Flik, Wim Kuin, Peter Labruyere, Herbert Mattie, Roos Tulen en Theo de With.

Prijzen
– Een bescheiden geldprijs voor beste drie inzendingen.
– Presentatie in De Lakenhal en publicatie van het winnende verhaal in Leidsch Dagblad.
– Publicatie van de beste drie verhalen op site Leiden Compassiestad