Winnaars Compassieprijs

De winnaars van de Compassieprijs  hebben laten zien ervaring te hebben bij het opzetten van projecten die bijdragen aan compassie en empathie in de samenleving.
De landelijke Compassieprijs wordt sinds 2011 jaarlijks uitgereikt in een specifiek domein.
De winnaars waren:

Bright o’Richards – 2011 – kunst – As I left my fathers house
Ambrose Ongwen  – 2012 – sport – Peace beyond borders
Marjolein Onvlee – 2013 – media – Radio Steunkous
Peter Leslie – 2014 – jeugd –  Project Mindlab
Mustafa Kus – 2015 – verbinding – Omalief
Rodney van den Hengel – 2016 – humane economie – Heilige Boontjes
Huisartspraktijk Afferden – 2017 – compassie in de zorg – Huisartspraktijk Afferden

 

 

Compassieprijs 2017: wie zorgt er voor de zorgverlener?

compassieprijs2017logo

Compassie in de zorg, dat is toch een vanzelfsprekendheid?

We hebben ze allemaal af en toe nodig: zorgverleners. En hoe blij ben je dan als je een kundige en empathische man of vrouw tegenover je treft op wie je kunt vertrouwen als je zorgen hebt over je gezondheid? Zorgverleners zijn van nature gericht op het zorgen voor anderen, vanuit een wens om van betekenis te zijn en anderen te helpen.

Om goed voor anderen te kunnen zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Vitaliteit, bevlogenheid, zelfcompassie en zelfzorg zijn thema’s die nog maar sinds kort de volle aandacht hebben in de zorg. Maar ze zijn al jarenlang van groot belang om duurzame inzetbaarheid van goed opgeleide zorgverleners te garanderen.

Druk op zorgprofessionals

Zorgverleners piepen niet snel, maar de afgelopen jaren horen we hoe ze toenemend onder druk komen te staan, met alle gevolgen voor hen en hun patiënten. Huisartsen, medisch specialisten, wijkverpleegkundigen, zorgverleners uit de GGZ, Jeugdhulpverlening en paramedici vertellen dat ze té vaak niet de zorg kunnen leveren die ze eigenlijk willen leveren. Stress, burn-out, of zelfs geheel stoppen met de beroepsuitoefening liggen dan op de loer.

In de media is veel aandacht voor alles wat er mis gaat. Regelmatig wordt instellingen of individuele zorgverleners de maat genomen. Wantrouwen, incidentenpolitiek, controle-, regel- en administratiedruk regeren. Op veel plekken wordt de werkdruk te hoog door te weinig gekwalificeerd personeel of door de inzet van flexibel en mogelijk minder goed ingewerkte medewerkers. Daarnaast spelen de zorgkosten en dan vooral vermindering daarvan een hoofdrol in politiek, beleid en management en bij zorgverzekeraars. Het herstel van vertrouwen in en autonomie van de professional is belangrijk en nodig.Zorgen voor de zorgverlener moet ons allen aan het hart gaan!

De Compassieprijs 2017

Om deze thematiek nog beter over het voetlicht te brengen, hebben Compassion for Care, Arts en Auto vanuit de Vereniging VvAA, het CarrièreCentrum Zorg en de Stichting Handvest voor Compassie Nederland samenwerking gezocht. Laatstgenoemde organisatie reikt sinds 2011 jaarlijks met steeds wisselende partners de Compassieprijs uit aan hen die ‘harten verwarmen, mensen verbinden en welzijn bevorderen’. Zij doet dit op verschillende locaties en met elk jaar weer een ander thema.

Uitreiking Compassieprijs 2017

De jury heeft drie initiatieven geselecteerd waarvan de initiatiefnemers de gelegenheid kregen om deze toe te lichten op zaterdag 25 november tijdens het VvAA ledenevent Arts en Auto Live op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd. Tijdens dit event werden er enkele duizenden zorgverleners en hun familieleden verwacht.
Destijds is ook de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.  Dat waren de huisartsen Jung en de Waart van Huisartspraktijk Afferden.
De winnaar van de Compassieprijs 2017 ontving een oorkonde, een compassielicht en een bedrag van € 1.000.

Jury Compassieprijs 2017

Willem VeermanWillem Veerman, huisarts Medisch Centrum Nijverdal, vice-voorzitter Vereniging VvAA
Margreet van der Cingel – associate lector Diversiteit en gepromoveerd onderzoeker Gezondheidswetenschappen, Hogeschool Windesheim te Zwolle, auteur van ‘Compassie, kernwaarde voor persoonsgerichte zorg en evidence based handelen’
Frank van der Heijden – psychiater en opleider psychiatrie Vincent Van Gogh Instituut te Venray, met Jelle Prins co-onderzoeker Burn-out bij AIOS en Compass – compassie in de zorg
Anne Spanjaart – AIOS Interne Geneeskunde VUmc/Spaarne Gasthuis, mede-oprichter en teamlid Compassion for Care
Marlies VerhoeffANIOS klinische geriatrie, MC Slotervaart te Amsterdam, teamlid Compassion for Care

compassieprijs2017logos