Meditatieretraite met Frits Koster & Jetty Heynekamp

Wanneer:
januari 2, 2021 – januari 3, 2021 hele dag
2021-01-02T00:00:00+01:00
2021-01-04T00:00:00+01:00
Waar:
Zin
Vught
Contact:
Beweging van Barmhartigheid
Meditatieretraite met Frits Koster & Jetty Heynekamp @ Zin

‘Pas op de plaats maken met vriendelijkheid en mindfulness’

Vriendelijkheid blijkt iets heel fundamenteels in ons leven. En net als dat we mindfulness (opmerkzaamheid) kunnen ontwikkelen, zo kunnen we de helende kwaliteit van vriendelijkheid ook meer tot bloei laten komen, naar onszelf toe en naar anderen.

In de oosterse psychologie worden vier ‘gezichten’ of uitdrukkingsmogelijkheden van vriendelijkheid benoemd: namelijk vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid. Deze vier hartkwaliteiten, die ook wel de ‘vier nobele verblijfsoorden’worden genoemd, kunnen beschouwd worden als innerlijke levensvrienden.

Tijdens het weekend worden begeleide oefeningen gedaan, zoals zit-, loop- en ligmeditatie. Hierbij staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid (mindfulness) en de vier hierboven genoemde hartkwaliteiten centraal.

Het weekend zal voor een deel in stilte plaatsvinden; soms zal er ruimte zijn voor uitwisseling over de ervaringen. In het weekend wordt ook gebruik gemaakt van ‘interpersoonlijke mindfulness-beoefening’; waarbij in tweetallen specifieke thema’s onderzocht kunnen worden middels meditatieve dialoog. Het weekend isgeschikt voor beginners en voor meer ervaren mediterenden.

Begeleiding:

Frits Koster(geb. ’57) is in 1979 in aanraking gekomen met inzichtmeditatie. Hij heeft ruim vijf jaar als boeddhistische monnik in Zuidoost Azië gemediteerd en boeddhistische psychologie gestudeerd. Frits is uitgetreden in 1994 en begeleidt meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland. Daarnaast werkt hij als mindfulness- en compassietrainer bij het Centrum Integrale Psychiatrie in Groningen. Hij is als docent verbonden aan opleidingsinstituten tot mindfulnesstrainer in Nederland en omringende landen.

Frits heeft samen met psychiater Erik van den Brink een groepsgerichte compassietraining als een vervolg op de cursus Mindfulness (MBSR/MBCT) opgezet, onder de naam Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL)). Dit programma wordt belicht in hun gezamenlijke boeken ‘Compassievol leven’ (Boom, herziene vijfde druk 2016) en het hulpboek ‘Compassie in je leven (Boom, herziene zevende druk 2019). Deze boeken zijn uitgegeven in diverse talen en landen.

Jetty Heynekamp(geb. ’57) is werkzaam geweest als fysiotherapeute, beoefent sinds 1982 inzichtmeditatie en heeft veel ervaring in het werken met mensen met fysieke beperkingen. Zij is gecertificeerd mindfulnesstrainer en verzorgt tijdens de retraite sessies mindful bewegen en houdingsadviezen.