Hilde Kieboom (Sant’Egidio): “Het kan ook zonder de politiek”

De webdebatten in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen resulteerden tot nu toe steevast in teleurstelling over de daadkracht van de politiek – teleurstelling bijvoorbeeld over het terugdringen van klimaatverandering, over het aanpakken van de ontspoorde economie of over het vluchtelingenbeleid.

In het webdebat van zondag 7 maart (13.30 u) hebben we aandacht voor een bijzondere opvatting. Hilde Kieboom, de oprichter van Sant’Egidio in België, wil dan uitleggen dat de grote veranderingen óók bereikt kunnen worden zónder de politiek. “Ik heb respect voor het politieke werk, maar ik zie ook dat politici vaak helemaal vastzitten in het kortetermijndenken. Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in Nederland zullen de kortetermijnbelangen weer volop domineren, bij de politici en bij hun kiezers.  Je zou er heel somber van kunnen worden, maar dat hoeft niet. Want het kan ook anders.”

Sant’Egidio in Antwerpen, opgericht naar het voorbeeld van Sant’Egidio in Rome, laat zien dat er met hun werk veel te bereiken valt. Ze ondersteunen armen, asielzoekers, vereenzaamde bejaarden, al tientallen jaren, en heel opmerkelijk: ze bedrijven hun barmhartigheid bijna uitsluitend met de inzet van jongeren als vrijwilliger.

Het is een katholieke beweging, maar met volop ruimte voor anderen. En overal groeit Sant’Egidio flink. In heel Europa hebben zich zo’n 60.000 jongeren bij de beweging aangesloten (wereldwijd bijna 100.000 in 70 landen). En tijdens de corona-pandemie kwamen daar in Europa nog eens drieduizend bij.

Ook in Nederland heeft Sant’Egidio inmiddels al vier afdelingen.
Hilde Kieboom is ‘de moeder’ van de beweging in de lage landen. Ze voelt zich zeer verwant met de Beweging van Barmhartigheid, omdat ook zij vindt dat barmhartigheid dé sleutel is naar een mooiere en menselijker wereld. Over het hoe en waarom vertelt ze zondagmiddag 7 maart in het zesde webdebat van de serie ‘De wereld ná corona’.

Luisteren of meepraten? Dat kan. Geef je op via deze website.
Deelname is gratis (al stellen we een vrijwillige bijdrage zeer op prijs).
Het debat duurt ongeveer een uur en alle deelnemers krijgen een dag later een uitvoerig verslag thuisgestuurd.
Tot 7 maart?
> Meer over Hilde Kieboom en Sant’Egidio