Ontdek hoe Plastic Soup Surfer Merijn Tinga écht iedereen meekrijgt in zijn strijd tegen wegwerpplastic

Van de overheid die statiegeld op kleine plastic flesjes invoert tot grote bedrijven die afscheid nemen van plastic verpakkingen en vervuilend vuurwerk: als Plastic Soup Surfer sleept Merijn Tinga de een na de andere ecologische overwinning binnen. Dit is zijn geheim.

Jarenlang werd fervent kitesurfer Merijn Tinga tijdens het uitoefenen van zijn hobby geconfronteerd met de plastic soep. In 2014 besloot hij daarom een statement te maken. De activist in spé bouwde een surfboard van plastic afval en surfde langs de kust van België naar Duitsland. Een tocht die zijn leven veranderde. Merijn: “Ik stapte op als bioloog en kunstenaar, maar stapte af als plastic activist.”

Nu, ruim zes jaar later, heeft Merijn als Plastic Soup Surfer meerdere grote overwinningen op zijn naam staan. Zo haalden twaalf bedrijfsgiganten waaronder HEMA, Albert Heijn en Intertoys eind vorig jaar hun knetterballenuit de schappen, is Antaflu onlangs overgestapt op waspapieren wikkels en voert de Nederlandse overheid vanaf juli 2021 statiegeld in op kleine plastic flesjes.

Header: Nadine Maarhuis
Foto’s: Eelke Dekker & Plastic Soup Surfer