Barmhartigheid bloeit 

Zaterdag 8 augustus 2020
Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58, Vught
Twee workshops in de ochtend en twee workshops in de middag

Door Wim Verschuren

De zomer is nog niet begonnen, maar alles staat al in volle bloei. Het is prachtig. Zo is het ook met barmhartigheid, die bloeit ook en spreidt zich uit over onze wereld. Het zaad van de barmhartigheid komt wereldwijd op, het palet van de compassie heeft vele kleuren. Talrijk zijn de boeken, beschouwingen en workshops over barmhartigheid. En kunstenaars grijpen terug naar oude beelden om barmhartigheid tot leven te brengen. Maar dit niet alleen. De coronacrisis heeft in velen de vlam van de barmhartige liefde doen ontvlammen. In hen die in de ziekhuizen en verpleeghuizen met hart en ziel zorgdragen voor de vele patiënten, maar ook in de mantelzorgers,  de ouders met kinderen, de mensen van de facilitaire diensten. Voor allen die in stilte en ongezien goeddoen aan medemensen. Hoe goed dat we er niet alleen naar gekeken hebben, maar ook gezien en er voor hebben geapplaudisseerd. Duidelijk werd ook, dat je het alleen niet kunt volhouden. Je hebt bondgenoten nodig. Hartverwarmend  was het, te zien hoe men elkaar ondersteunde  en elkaar opving op moeilijke momenten. Ja, barmhartigheid bloeit. Nee, dat is niet romantisch, want hoe mooi ook, in de tuin van de barmhartigheid zitten aan de rozen ook doorns en niet alle planten komen tot bloei en sommigen sterven af. Hoe kunnen we de barmhartigheid laten blijven bloeien? (lees verder de bijlage bij deze mail!)

Programma

9.45 uur                            Welkom met koffie en thee

10.15-12.15 uur               Keuze uit:

 1. Schrijfatelier | Wat is jouw verhaal? – Lia Hesemans

In de workshop van schrijfdocent Lia Hesemans word je uitgenodigd om te schrijven over wat jou beweegt, of over datgene in jou wat in beweging is gekomen. Waar wil jij ruimte aan geven? Na een korte inleiding met een vleug poëzie ga je op verkenning rond dit thema. Dat doe je stapsgewijs, aan de hand van enkele vragen. Je wordt uitgenodigd om vanuit meerdere perspectieven te kijken en schrijven. Lia zal je daarin begeleiden. (Zie de bijlage voor meer informatie over het schrijfatelier!)

 1. Workshop  | Verwondering in beeld – Carola Mokveld

Tijdens de dag ‘Barmhartigheid Bloeit’, gaat beeldend kunstenaar Carola Mokveld, met je aan de slag met de kleuren die de natuur ons te bieden heeft. Bladeren hebben kleurstof, tannine en soms ook zure stoffen in zich waarmee je schitterend papier en stof kunt bedrukken. Het werken met deze zogenaamde eco-print techniek, is verrassend en brengt verwondering. Als een bijzonder geschenk toont de kracht en schoonheid van de natuur zich aan je. Compassie met jezelf, je omgeving en de natuur, is soms ook een zintuigelijk ervaren. (Zie de bijlage voor meer informatie over dit atelier!)

12.30-13.45 uur:              Gezamenlijke lunch–neem je eigen lunch mee.

De Beweging zorgt voor koffie, thee, vruchtensap en zomerfruit.

13.45-15.45 uur:              Keuze uit:

 1. Workshop | Met pubers in gesprek over barmhartigheidMartin Schravesande

In de puberteit vormen jonge mensen hun opvattingen over de wereld, hun morele zintuig, hun overtuigingen en sociale gewoontes. Wat zou het mooi zijn om juist in die vormende jaren met ze in gesprek te komen over barmhartigheid. Maar hoe doe je dat? Martin Schravesande voert dagelijks dit soort gesprekken met pubers en wil graag met jullie verkennen, bespreken en oefenen hoe je dat aanpakt. Het kan. Als we het gebaande pad durven te verlaten. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als we er voor openstaan dat zij ons misschien wel meer kunnen leren dan wij hen? Een spannende workshop voor iedereen die werkt met pubers, opvoeder is of gewoon geïnteresseerd in de vraag wat een volgende generatie kan met het begrip barmhartigheid.

 1. Workshop | Mijn Engeltje mijn Duiveltje – Lotte van Lieshout

Graag nodig ik je uit in mijn atelier. We gaan uit van de vraag: Hoe ziet jouw Engel eruit naast jouw duivel? Soms twijfel ik of er meer is of dat alles vanuit ons brein aangestuurd wordt. Vanuit het idee dat de duivel mijn twijfel is en de Engel als onvoorwaardelijke liefde voelt, gaan we jouw Engel en jouw duivel naast elkaar zetten. Of misschien zit de Engel bij de duivel op schoot? Wanneer ik in mijn atelier werk, voel ik me volledig vrij. Ik heb keuze uit materialen die aansluiten bij wat ik wil schilderen, zoals verf en potloden. Ik voel me als een kind in een speeltuin. Ik loop rond in mijn gedachten en probeer uit wat me aantrekt. Dit gevoel wil ik je graag meegeven. Laat je inspireren door wat je bij anderen ziet en zelf aan beelden krijgt tijdens het maken. Je begint met het maken van een schets van jouw Engel en duivel. Ik loop rond om je te helpen. Het plezier in het tekenen staat voorop, het resultaat kan je verassen. Het tekenen helpt je om je beeld van de Engel en duivel helder te krijgen. Daarna geef je kleur aan je beeld. Op een schilderdoek schilder je met acrylverf jouw Engel en duivel. Laat je fantasie de vrije loop. Alles is mogelijk in schildersland.

Lotte van Lieshout verblijft en werkt in de maanden juli en augustus in het atelier van Zin in Werk. We zijn blij dat zij een workshop wil geven. Voor informatie over haar zie op internet: http://www.lottevanlieshout.nl/.

15.45-16.15 uur:              Plenaire afsluiting

Hoe verder?

 • Bij je aanmelding geef je aan naar welke workshop als eerste je voorkeur uitgaat en naar welke als tweede:
  • Zaterdagochtend 8 augustus:
   • Schrijfatelier Lia Hesemans
    of
   • Workshop Carola Mokveld
  • Zaterdagmiddag 8 augustus:
   • Workshop Martin Schravesande
    of
   • Workshop Lotte van Lieshout
 • Wil je alleen de ochtend of middag deelnemen? Ook dat is mogelijk en vermeldt het op je aanmelding
 • Na aanmelding ontvang je een bevestiging voor welke workshop je bent ingeschreven
 • De kosten voor de dag zijn € 20 per persoon: na aanmelding stuur ik je link om het bedrag over te maken.

Wees welkom.

Namens de voorbereidingsgroep van deze dag,

Willie Gardien

Beweging van Barmhartigheid, Boxtelseweg 60, 5211 NE Vught
tel: 073-6577044 / 06-46274770
Website: www.barmhartigheid.nl