Compassie is sterker dan empathie (2)

Regelmatig wordt ons de vraag gesteld wat je precies onder compassie kunt verstaan. Is het niet eerder een religieuze term die een humanistische visie uitsluit? En wat is het verschil tussen compassie en empathie?

Een ding is zeker: gezien de toenemende publicaties over het thema compassie houden vragen als hierboven steeds meer mensen bezig. Onlangs schreef Rutger Bregman, journalist bij ‘De Correspondent’ een prachtig artikel, waarin hij met name ingaat op het verschil tussen compassie en empathie. In een interview dat op ‘Nieuwwij’ stond met de Trouw-columnist Babah Tarawally kwam dezelfde thematiek aan de orde.

Graag verwijzen we je in twee artikelen met doorlinks naar het artikel van Bregman en het interview met Tarawally.

Vandaag deel 2: Rutger Bregman

 

Rutger Bregman

Als je gelooft dat de meeste mensen deugen, zoals ik in mijn nieuwste boek betoog, heeft dat ook gevolgen voor de manier waarop je in het leven staat en hoe je met anderen omgaat. Tijdens het werken aan dit boek kwam ik tot tien leefregels, die ik in mijn notitieboekje krabbelde. Ik deel ze graag met je.

Bij twijfel, ga uit van het goede (en nog 9 leefregels waar ik me aan probeer te houden)

Begin september verscheen mijn nieuwe boek, getiteld De meeste mensen deugen. In de afgelopen maanden ben ik overdonderd door de respons! Het was heel bijzonder om talloze berichten te krijgen van lezers. Veel van jullie schreven me dat jullie de ideeën (waar ik in mijn boek over vertel) in de praktijk zouden willen brengen.

Inmiddels is het december: de maand van vrienden en familie, van terugblikken en vooruitkijken, en misschien ook wel van een beetje bezinning. Zoals jullie misschien weten, gaat het laatste deel van mijn boek, de epiloog, over de implicaties van een positiever mensbeeld voor je eigen leven. Tijdens het schrijven heb ik voor mijzelf tien leefregels opgesteld waar ik me – met vallen en opstaan – aan probeer te houden.

Het leek me de moeite waard om die ook hier met jullie te delen. Ik ben bovendien erg benieuwd naar jullie eigen leefregels – deel ze onder dit stuk!   Lees verder op de Correspondent >

Bron: www.decorrespondent.nl

 

 (1)