Hirsch Ballin: “CDA, zout de politiek met compassie!”

Afgelopen donderdag hield Ernst Hirsch Ballin, hoogleraar Nederlands en Europees staatsrecht aan Tilburg University, op de campus van de Tilburg University een bijzondere lezing over de raakvlakken tussen christendemocratische politiek en christelijke sociale leer. De titel van zijn lezing was: Christianity and the Future of Christian Democracy. Salting politics with compassion. Hij ging o.a. in op het feit dat er nog steeds potentieel vruchtbare raakvlakken zijn tussen de sociale leer van de kerken en de christen-democratische politiek.
Na de lezing van Hirsch Ballin waren er reacties van Manuela Kalsky, hoogleraar Theologie en Maatschappij (VU Amsterdam/Edward Schillebeeckx Chair) en directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS), Jurgen Mettepenningen, theoloog, medewerker van het studiecentrum van de Vlaamse christendemocratische partij (CD&V), tevens gasthoogleraar aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven en Theo de Wit, bijzonder hoogleraar Geestelijke Zorg in Justitiële Inrichtingen, docent Christianity in Dialogue with Contemporary Politics, Government and Law.
De teksten van de lezing van Hirsch Ballin en de reacties van Kalsky, Mettepenningen en De Wit zijn na te lezen via deze link.
Deze lezing vond plaats in het kader van de eenjarige Engelstalige Master ‘Christianity and Society’ van de Tilburg School of Catholic Theology. Elk jaar wordt er een andere spreker uitgenodigd om een onderwerp op het snijvlak van christendom en de maatschappij uiteen te zetten.

Bron: Tilburg University

Foto: Ernst Hirsch Ballin