Verslag bijeenkomst uitreiking Compassieprijs 2012

Na een voorbereidingsperiode van enkele maanden, was het afgelopen donderdag eindelijk zover: de uitreiking van de Compassieprijs 2012. Bijna alle (vertegenwoordigers van de) 13 genomineerden waren naar de Amsterdamse Mozes & Aaronkerk afgereisd in de hoop de Compassieprijs 2012 te winnen.

Door: Greco Idema

De bijeenkomst begon eigenlijk reeds tijdens het inloophalfuurtje, omdat jurylid en mede-organisator Tom Mikkers met de bijna 100 aanwezige belangstellenden drie liedjes wilde instuderen die de winnaar zouden worden toegezongen. Het ging om ‘Ik ben niet meer bang’, ‘Laten we blij zijn’ en ‘Wees niet bang’ uit de prachtige bundel LICHT van Coot van Doesburgh. Voor meer informatie over deze bundel, klik hier.

Nadat Mikkers tot tevredenheid had geconstateerd dat de liedjes op een goede manier en behoorlijk stevig werden gezongen, opende Tyche van Bommel de bijeenkomst. Zij vertelde hoe de Compassieprijs tot stand is gekomen en uiteraard vertelde ze hierbij ook iets over het Handvest voor Compassie van Karen Armstrong. Cor Bon, directeur van het Mozeshuis, gaf hierna aan hoe de bijeenkomst van deze dag mogelijk was geworden, welke partners en fondsen hun medewerking hadden verleend, hoe er in Nederland al op vele plaatsen met het Handvest wordt gewerkt en hoe wethouder Eric van den Burg na een mail van Bon meteen had toegezegd om de Compassieprijs 2012 te willen overhandigen.

Tyche van Bommel noemde vervolgens alle genomineerden op die meteen even gingen staan zodat de aanwezigen wisten om wie het ging: Dennis van der Zeijden, Ewald van Kouwen, Dennis Gebbink, Mohamed Allach, Lucia Rijker, Abdellah Ahrouch, Tessa Blom, Ciska Fessl, Petra van Berk, Paul Verweel, Marian Wensink, Rob van Sprang, de Deventer Sportploeg, Mustapha El Barbari en Ambrose Ongwen. Helaas waren niet alle genomineerden aanwezig in verband met andere verplichtingen in zowel Nederland als het buitenland.

Foto wachtend op de uitslag

Hierna werd bekend gemaakt welke 5 personen (zie foto boven) door gingen naar de ‘finale’: Ambrose Ongwen, Mustapha el Barbari, Dennis Gebbink, Mohamed Allach en Tessa Blom. Deze mensen werden kort geïnterviewd door Tyche van Bommel waarna dan eindelijk het moment supreme aanbrak: de bekendmaking van de winnaar door wethouder Eric van den Burg. Zoals bij bijna alle prijsuitreikingen gebeurde dit heel plechtig, en wel door het openmaken van een witte envelop.

Oorkonde

Ambrose Ongwen werd door Van den Burg uitgeroepen tot winnaar van de Compassieprijs 2012. Het juryrapport vindt u hier. Omdat Ongwen niet aanwezig kon zijn vanwege werkzaamheden in Afrika, was er een collega van hem (zie foto boven) aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. De Compassieprijs is niet een enorm geldbedrag, wel is het een prijs die bedoeld is om de winnaar te stimuleren om met zijn of haar werkzaamheden door te gaan. Die steun zit ‘m vooral in de naamsbekendheid van de winnaar vergroten en mogelijkheden bieden om op speciale momenten iets over zijn/haar project te kunnen vertellen. Zo mag Ongwen dit jaar in de lobby van de Amsterdamse Arena (voetbalstadion Ajax) iets vertellen over zijn passie en zijn werk. Wellicht kan hij dit het beste doen in een door Ajax geschonken voetbal-shirt met op de achterkant de test: ‘Compassieprijs 2012′. Na de nodige felicitaties, bloemen en cadeaus was het tijd voor een pauze. Hierna was er voor de aanwezigen de mogelijkheid om het alom geprezen theaterstuk ‘As I Left My Father’s House’ van Compassieprijs 2011-winnaar Bright O. Richards te zien in de sfeervolle Mozes & Aaronkerk, waar dankbaar gebruik van gemaakt werd door de meeste aanwezigen en door een behoorlijke groep mensen die speciaal hiervoor naar de kerk waren afgereisd. Na het stuk was er mogelijkheid voor een ‘laatste rondje’ – veel programma-onderdelen waren verwoord in sporttermen – waarna de middag er dan toch echt op zat.

Foto van de groep

De sfeer zat er deze middag goed in, de bijeenkomst was goed georganiseerd. Complimenten aan de medewerkers van het Mozeshuis. Wellicht wordt er volgend jaar weer een Compassieprijs uitgereikt. Kort na deze bijeenkomst verstuurde Ambrose Ongwen de volgende reactie vanuit Afrika: “I feel humbled, challenged, rejuvenated and grateful to my Dutch partner-families for nominating me and to the organizations for bestowing the honor on me. It is an honor to all those who have walked with me in the path of seeking a friendly, just and peaceful world where children and the youth have equal opportunities to realize their potential to become agents of non-violent social transformation and an appreciation of their efforts and support”.

Greco Idema is eindredacteur van Nieuwwij.nl. Bovenstaande foto’s werden gemaakt door Everhard Mulder van het Mozeshuis.