Martin Luther King Jr. Weekend: 15 – 18 januari

Komend weekend wordt de geboortedag van Martin Luther King Jr. herdacht met allerlei aktiviteiten. Vanuit de Charter for Compassion International worden veel evenementen gebundeld en mensen met elkaar verbonden rondom zijn gedachtengoed.  Op weg naar een ‘Beloved Community’, zoals Martin Luther King Jr. voor ogen had.
Marilyn Turkovich, directeur van Charter for Compassion schreef onderstaande brief.

 

Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that. 

Martin Luther King Jr.

Lieve vrienden,

Onlangs las ik het boek van Timothy Snyder, “On Tyranny: Twenty Lessons from the Twentieth Century”. Het is krachtig, kort en ongelooflijk actueel. Graag geef ik je een impressie van een paar hoofdstuktitels: denk aan professionele ethiek, wees op je hoede voor paramilitairen, wees nadenkend als je gewapend moet zijn, val op, geloof in waarheid, wees zo moedig als je kunt.

Het boek staat vol met historische gebeurtenissen en dwingt de lezer zich te verhouden tot de gebeurtenissen van vandaag, waar ter wereld je ook woont. Kijk naar deze paar titels en ik vermoed dat ieder van jullie die dit leest, kan bijdragen aan het hoofdstuk. Dit zijn lessen over gezond verstand. Door na te denken over de lessen, hoeven we niet in paniek te raken over onze toekomst.

Dit weekend begint het Charter for Compassion met het samenbrengen van activiteiten van de verjaardag van Martin Luther King, die we vervolgens delen met een aantal andere organisaties. We zullen onze viering voortzetten om het opbouwen van onze eigen Beloved Community (geliefde gemeenschap) te omarmen, een concept dat King introduceerde.

Bekijk onze evenementenkalender.  Klik op elke dag voor meer informatie over het evenement en hoe u zich kunt registreren. We zullen meer posten naarmate we meer te weten komen over het werk van onze partners en ook onze eigen webinars aan de lijst toevoegen.

King was een visionair, net zoals Gandhi en Nelson Mandela dat waren. Wat beiden gemeen hadden, was gezond verstand, een goed begrip van de geschiedenis en de  overtuiging van de invloed van liefde en hoop. Diezelfde geest wordt vandaag weerspiegeld in het leiderschap van Jacinda Ardern, Angela Merkel en Greta Thunberg.

King heeft ons een erfenis nagelaten die we niet mogen negeren. Er zijn vele duizenden die zijn mantel van verzet tegen onderdrukking en pad naar gerechtigheid dragen. De meesten van ons begrijpen dat liefde en mededogen het beste tegengif zijn tegen geweld en haat.

Mogen we ons allemaal opnieuw concentreren en ons vermenigvuldigen in het zijn van lichten die de duisternis verdrijven, liefde tonen die haat overstemt en mededogen verspreiden die onze wereld allemaal een betere plek voor iedereen maken. Laten we die hoofdstukken met gezond verstand van Over Tirannie onze punten van reflectie en actie laten zijn.

Marilyn Turkovich, directeur Charter for Compassion