Op reis een verschil maken voor mens, dier of natuur? Eline en Ilse van Fairtrail geven tips

Duurzaam reizen is zoveel meer dan alleen het vliegtuig laten staan. Want eenmaal aangekomen is er ook een heleboel dat je voor mens en planeet kunt betekenen. Bovendien brengen duurzame keuzes je dichterbij de natuur en cultuur van je bestemming. Op zoek naar inspiratie? Eline van Dam en Ilse Govers van Fairtrail schreven er voor MaatschapWij een gastblog over.

Fairtrail is een online wegwijzer die mensen inspireert, informeert en enthousiasmeert voor duurzaam reizen. Want van vervoer en accommodatie tot respect voor mens en cultuur: er zijn allerlei manieren waarop je op reis een verschil kunt maken. Bij deze vijf tips om mee aan de slag te gaan.

1. Duurzaam transport

Zonder verplaatsing geen reis. Dit onmisbare element van je vakantie kan behoorlijk vervuilend zijn. Gelukkig zijn er duurzame alternatieven waarbij de brandstof van onuitputtelijke bronnen komt, de CO2-uitstoot laag is of gecompenseerd kan worden. En je kunt natuurlijk ook altijd voor ‘fysieke’ brandstof kiezen door de benenwagen of de fiets te pakken!

Zo reis je groener van a naar b:

  • Plan vooruit: als je flexibel bent of lang van tevoren boekt is je trein- of busticket een stuk goedkoper. Zo brengt Flixbus je voor een klein prijsje naar allerlei Europese bestemmingen.
  • Herontdek de trein: wat dacht je van Interrail? Met één treinticket reis je naar 33 landen! Met de Thalys Zon sta je binnen no time in het zonnige Zuid-Frankrijk en ‘s winters brengt de Thalys Sneeuw je naar de Franse Alpen.
  • Fiets erop los: in steden pakken wij het liefst de fiets in plaats van de taxi. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens een stuk goedkoper én je ziet meer van je bestemming.
  • Omarm de roadtrip: met een gehuurde duurzame camper vergroen je je vakantie en het is nog avontuurlijk ook.
  • Kies voor een staycation: deze zomer is vakantie in eigen land weer heel populair. Niet gek vanwege alle corona-gerelateerde veiligheidsmaatregelen, maar ook voordelig en duurzaam. Het vliegtuig heb je er immers niet voor nodig.

2. Respect voor mens en cultuur

Toerisme heeft een grote impact op samenlevingen. Om respectvol te reizen is het van belang dat je je bewust bent van de invloed van toerisme op je bestemming, en dat je dat mee laat wegen in je keuze voor dingen als accommodatie, vervoer en excursies. Steun bijvoorbeeld liever de lokale economie dan uitbuitingsprojecten. En voluntourism klinkt misschien heel nobel, maar draagt zelden bij aan het welzijn van de lokale bevolking. Sterker nog, er is steeds meer bekend over projecten die mensen schade toebrengen. Zo legde Rambam bloot hoe een aantal grote organisaties te werk gaat. Wanneer de lokale economie baat heeft bij je excursie, accommodatie of rondreis, stem je met je portemonnee voor een gezondere samenleving. Hetzelfde geldt voor keuzes voor activiteiten en reizen zonder neokoloniale structuur en eerlijke handel, prijzen en arbeidsvoorwaarden.

Fairtrail duurzaam reizen

3. Eten en drinken

Op een plek waar je nog nooit eerder geweest bent een vegetarisch, veganistisch of biologisch restaurant vinden kan een ware zoektocht zijn. Op Fairtrail staan onze favoriete adresjes, zodat je met een gerust hart kunt genieten van een smakelijke vakantie. Ook op Happy Cow vind je tips voor plantaardige eetgelegenheden. En vergeet je hervulbare fles niet in te pakken. Met de app Refill my bottle vind je watertappunten op bestemming. Wel zo zero waste!

4. Groene accommodatie

Slapen doe je het lekkerst in een ecologische accommodatie, waar de energie groen en/of lokaal is, er gebouwd is met gerecyclede materialen of onuitputtelijke bronnen zoals bamboe én er duurzame toiletartikelen en textiel beschikbaar zijn. Keurmerken als Green key en boekingssites als Book Different vergemakkelijken je keuze en zorgen voor meer transparantie.

Dit kun jij doen:

  • Ga kamperen: op eco-campings sta je dicht bij de natuur. Net als wanneer je gaat wildkamperen. Helaas is paalkamperen in Nederland niet meer toegestaan, maar in onze buurlanden vind je prachtige bivakzones. Campspace en het Belgische Welcome to my garden zijn initiatieven die het mogelijk maken om tegen een klein prijsje bij mensen in de tuin te slapen, midden in de stad of juist op het platteland.
  • Logeer bij locals: ook als je bij locals logeert heb je een kleine ecologische voetafdruk. Bovendien leer je je bestemming zo op een unieke manier kennen. Misschien heb je weleens van Couchsurfing gehoord. Je slaapt dan voor een klein bedrag per maand bij iemand op de bank en met wat geluk is het heel gezellig en laat je host je de omgeving zien. De minder bekende organisaties Be Welcome en Trustroots zijn vergelijkbare initiatieven. Warmshowers doet dit speciaal voor fietstoeristen.
  • Ga aan de slag: je kunt ook je handen uit de mouwen steken voor een slaapplek en wat bijleren. Wwoof, HelpX en Work Away verbinden je met toffe hosts wereldwijd.

5. Dierenwelzijn

Je wilt vast niet dat je met jouw vakantie een dier pijn doet. Kies daarom altijd voor diervriendelijke activiteiten en excursies. Volgens Fairtrail betekent dat…

  • …dat dieren hun leefomgeving kunnen behouden…
  • …dat ze in vrijheid kunnen leven in hun natuurlijke habitat zonder zich te moeten aanpassen…
  • …en dat de instandhouding en ontwikkeling van de populatie wordt bevorderd.

Een bezoek (met overnachting) aan een eco-woestijnkamp bij de bedoeïen in Noord-Afrika of het Midden-Oosten is bijvoorbeeld een prachtig alternatief voor een ritje op een kameel. Je zult dan ook kamelen zien, maar op een hele andere manier. Dolfijnen spotten in het wild is veel interessanter dan een kunstmatige dolfijnenshow. En in de natuur vogels en andere dieren bewonderen is veel leerzamer dan poseren met een gedrogeerde tijger. Kortom: mogelijkheden genoeg!

Over Fairtrail

Veel mensen denken dat duurzaam reizen lastig, duur of oncomfortabel is. Of dat je dan alleen in een yurt mag slapen en de hele dag in een kano zit. Met Fairtrail laten we zien dat deze opvattingen onjuist zijn. Duurzaam reizen is een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. Daarom is het onze missie om duurzaam reizen voor mensen een stukje makkelijker en voor het milieu een stukje vriendelijker te maken. De site zit vol verrassingen en inspiratie die je dichterbij mens, dier en natuur brengen.

Iedere week een flinke dosis positiviteit en blikverruimende kennis in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van MaatschapWij en ontvang gratis het nieuwste e-magazine. Inspiratie gegarandeerd.

 

Bron:  MaatschapWij