Documentaire over Rosita Steenbeek

Rotterdam herdenkt dit jaar voor de 77e keer het bombardement van 14 mei 1940 en staat stil bij deze verwoestende dag tezamen met schrijfster Rosita Steenbeek. Speciaal voor de herdenking presenteert het museum een documentaire over haar boek Rose, een familie in oorlogstijd.

Rosita Steenbeek

steenbeek-rose-mp-2016-rgb420Rosita schreef in februari dit jaar, in het kader van de maand van de spiritualiteit het essay ‘Heb uw vijanden lief’, over het begrip compassie. In het boek Rose, dat centraal staat in de herdenking van het bombardement van Rotterdam, vertelt Rosita over het bewogen leven van haar grootmoeder Rose en de lotgevallen van haar Joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rose

Rose is de dochter van een Joodse moeder een Duitse vader. In 1929 verliest zij haar hart aan Gerhard, een Nederlandse dominee, en samen vestigen zij zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen.

Documentaire

Museum Rotterdam heeft Steenbeek o.a. geportretteerd in Rome; de stad waar zij woont en waar zij vertelt over familie, goed en kwaad, vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.

Rotterdam Stad van Compassie

Rotterdam heeft ook een eigen speciale band met compassie: in mei 2016 ondertekende de stad het Handvest voor Compassie en werd daarmee officieel Stad van Compassie. Ook het bombardement kwam bij de ondertekening van het Handvest zijdelings ter sprake. Museum Rotterdam voegt nu een persoonlijk element toe aan de herdenkingsmaand door het bombardement van 14 mei te koppelen aan het verhaal van Rose, dat aangrijpend is en vervuld met de roep om compassie. Op de vlucht zijn, je ontheemd voelen, ergens niet welkom zijn; herkenbare onderwerpen tegenwoordig.

De documentaire over Rosita Steenbeek is sinds 16 mei onderdeel van de tentoonstelling oorlog en bombardement in het Museum Rotterdam