‘Maak snel ruim baan voor jongeren bij de aanpak van klimaatprobleem’

8 februari 2021 – “Geef de jongeren veel meer ruimte bij het aanpakken van de grote problemen van deze tijd. Het broeit al. Jongeren zullen hun plek opeisen bij het aanpakken van de grote mondiale problemen, zoals het klimaat.”

“We moeten jongeren, ook op plekken waar je het misschien niet verwacht, veel meer kansen geven. We hebben ze ook nodig in de boardrooms, want ze kunnen écht makkelijker met een open mind kijken dan veel oudere mensen. En er groeit onder jongeren een enorme motivatie om de dingen wezenlijk anders te gaan doen en dat geldt niet alleen voor de aanpak van klimaatproblemen. Het smeult al; we zullen daar de komende tijd veel meer van gaan merken.” Dat zegt Roek Lips, initiatiefnemer van het project ‘Nieuwe Leiders’, een project dat nieuw leiderschap zoekt.

Op zondag 7 februari 2021 was hij te gast in de vierde aflevering van de serie webdebatten van de Beweging van Barmhartigheid over ‘de wereld ná corona’.

Die serie webdebatten gaat over de vraag hoe we grote problemen als die rond het klimaat, de economie en de vluchtelingenstromen het hoofd kunnen bieden en dan met veel meer aandacht voor barmhartigheid.

Nieuwe leiders nodig

Voor Roek Lips staat het al vast dat we daarvoor nieuw leiderschap nodig hebben. Ja, daarin kunnen we ook veel van jongeren leren, maar we mogen de oplossing van de problemen niet ‘uitbesteden’ aan de jongeren, zegt Roek Lips. “We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor de situatie die we zelf hebben gecreëerd en dan kun je niet zeggen ‘de jongeren lossen het zometeen wel op’. Wel moeten we jongeren meer betrekken, júist op de plekken waar de beslissingen over hun toekomst genomen worden. Het is uiteindelijk aan iedereen om nieuw leiderschap in deze tijd te ontwikkelen.”

Uit een onderzoek van het marketingbureau Wayne Parker Kent dat in januari gepubliceerd werd blijkt dat bijna 50% van de jongeren vindt dat het klimaatprobleem prioriteit moet krijgen. “Nee, dan kun je niet zeggen dat dat ‘maar’ de helft is. Het ‘tipping point’, het kantelpunt, ligt bij veranderingen bij 25%. Als 25% van een groep vindt dat het anders moet, dan gaat er echt beweging komen. En zover is het dus.”

Namen noemen

Namen? Roek Lips aarzelt, maar noemt uiteindelijk toch een paar namen van mensen die hij als ‘nieuwe leider’ ziet: de Nederlandse klimaatactiviste Lena Hartog, de jonge Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Nee, van de Nederlandse politici wil hij er geen noemen. “Ik herken op dit moment weinig leiderschap in de Nederlandse politiek.” Of toch, één kan hij er noemen: Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Maar ja, die wil in Rotterdam blijven.

Compassie

Roek Lips vindt het toe te juichen dat de Beweging van Barmhartigheid zich inzet voor meer compassie in de veranderende wereld. ‘Het is erg belangrijk er ook op die manier naar te kijken.’

Hij hoopt dat het de Beweging van Barmhartigheid lukt veel jongeren te betrekken bij haar pogingen de nieuwe wereld barmhartiger te maken.

Zie voor een uitvoerig verslag www.barmhartigheid.nl

Binnenkort
7 maart 2021            Hilde Kieboom
14 maart 2021          Afronding

Deelnemen? Meldt u aan via www.barmhartigheid.nl

Roek Lips (foto rechtenvrij)