Earthinks, een vruchtbaar platform voor regeneratieve initiatieven

door Femke Wijdekop

In haar uitstekende boek You Matter More Than You Think – Quantum Social Change in Response to a World in Crisis, schrijft prof. Karen O’Brien dat actie en agency– het menselijk vermogen om verandering tot stand te brengen – essentieel zijn om een rechtvaardige en florerende wereld binnen bereik te brengen. Maar het is niet elke vorm van agency: het is de kwaliteit van agencydie van belang is als het gaat om het opschalen van transformatieve verandering.

In haar boek heeft O’Brien het ook over de United Nations Sustainable Development Goals (SDG’s). Ze betreurt het dat onderwijs curricula en inspanningen voor capaciteitsopbouw ter implementatie van SDG 13, betreffende de maatregelen die genomen moeten worden om klimaatverandering te bestrijden,  zelden het terrein van persoonlijke agency betreden, terwijl die juist de basis vormt voor kwantum sociale verandering, het onderwerp van O’Brien’s boek.

Het verbinden van de sfeer van persoonlijke agency met de SDG’s is echter precies wat Earthinks doet. Earthinks is een platform voor regeneratieve initiatieven. Ik ontdekte het toen ik op zoek was naar promotiekanalen voor mijn e-boek Stemmen voor de Aarde.
De waarden van Earthinks resoneerden met de mijne: het platform brengt geen kosten in rekening voor lidmaatschap en exploiteert geen gebruikersgegevens voor marketingdoeleinden. Het wil gebruikers juist ondersteunen om een positieve bijdrage te leveren aan de transitie naar een duurzame wereld.

Earthinks nodigt haar leden uit om verbinding te maken met de SDG’s door de lens van hun lokale realiteit en Aardeverbinding. Het biedt online ontmoetingsplekken (de zogenaamde “thinkspots“) waar je regeneratieve ideeën kunt ontwikkelen, verbinding maakt met gelijkgezinden in je omgeving en vervolgens samen de ideeën omzet in actie.

Earthinks verbindt wereldthema’s met je persoonlijke realiteit en biedt een thuis waar regeneratieve initiatieven wortel kunnen schieten en bloeien. In mijn geval moedigde de steun van Earthinks me aan om mijn e-boek te professionaliseren en aan de wereld te tonen.
De wereld heeft vernieuwers en omdenkers nodig, en ik hoop dat de samenwerking op Earthinks de komende jaren veel regeneratieve initiatieven zal voortbrengen.

Kijk op Earthinks voor meer informatie