Stevig staan in een kwetsbare wereld

Van Theoloog des Vaderlands 2018 Claartje Kruijff, verschijnt komend najaar een nieuw boek: Stevig staan in een kwetsbare wereld. Het belang van een krachtige levenshouding.
“Ik ben op zoek gegaan naar ankerpunten die mij steviger doen staan en waarop ik kan terugvallen als ik dreig af te drijven. Hoe vind ik houvast terwijl alles om mij heen veranderlijk en vloeibaar is?”, zo vroeg zij zich af.
In het interview met haar van 7 juli in Volzin komt ook het thema compassie voorbij. “De ‘prijs’ van kwetsbaarheid is compassie.”

Door Enis Odaci

Wie durft er tegenwoordig nog kwetsbaar te zijn? Het lijkt erop alsof we allemaal sterk en competitief door het leven moeten wandelen, want anders worden we voorbijgestreefd. Is kwetsbaarheid dan geen zwakte? Theoloog en vernieuwingspredikant Claartje Kruiff pleit voor het tegendeel: “We hebben meer dan ooit behoefte aan een samenleving waarin we de zaken niet altijd maar in de hand hoeven te hebben.”

Wanneer ik Claartje Kruijff thuis in haar woonplaats Laren ontmoet, voelt het op afstand groeten onnatuurlijk. We hebben tijdens haar periode als Theoloog des Vaderlands intensief samengewerkt en nu is er de verplichte afstand. Ik vertel Claartje over mijn intentie die ochtend om het interview op het laatste moment af te zeggen, omdat mijn geliefde een dag eerder plotseling te maken kreeg met een zware aanval van hyperventilatie. Voor mij was dat een heftige ervaring, zeker omdat het uit de lucht kwam vallen. Pas nadat mijn echtgenote mij letterlijk het huis uit dirigeerde, stapte ik in de auto naar Laren.

Claartje reageert op de voor haar zo typische wijze, met een eigen persoonlijke ervaring. Eerder die week viel haar moeder op het trottoir en brak daarbij haar heup. Het zorgde voor een hectische en drukke week in huize Kruijff, want Claartjes moeder vraagt niet graag hulp. Hoe herkenbaar is dat voor ons allemaal, dat we liever helpen dan geholpen worden? En wat betekent dat als we afhankelijk worden? Zo praten we een halfuur over gezondheid en over dat magische woord: kwetsbaarheid.  Lees meer >

Bron: Volzin.nu
Tekst: Enis Odaci
Foto: website remonstranten Naarden-Bussum