Workshop Heartful Mind, Mindful Heart met Erik van den Brink op 15 maart

Het begrip compassie wordt steeds belangrijker in onze samenleving

Er is een toenemende behoefte aan (innerlijke) stilte & rust, bezinning en diepere verbinding met mensen en groepen om ons heen. Samen doen, samen werken, samen delen, samen leren en samenleven. Vanuit de hedendaagse psychologie en neurowetenschap zijn er steeds meer argumenten dat compassie een sleutel tot geluk en welzijn kan zijn. Net als bij mindfulness blijkt compassie door oefening te groeien. Beide kwaliteiten versterken elkaar.

Mindfulness – aandachtig aanwezig zijn bij onze ervaring van moment tot moment – is op zich al niet makkelijk. Zeker niet wanneer die momenten pijnlijk en stressvol zijn. Het gaat er niet alleen om dat we aanwezig zijn – met een open mind – maar ook hoe we aanwezig zijn – met een open hart.

Compassie is geen ‘softe’ houding. Het vraagt moed om het leed van onszelf en anderen onder ogen te zien.Zodra we een heilzame relatie ontwikkelen met onze eigen pijn kunnen we ook beter aanvoelen wat anderen nodig hebben. Bij compassie gaat het niet om ik-eerst of jij-eerst maar om wij-samen. En dat ‘wij’ houdt niet op bij onze familie, onze groep, ons land, onze soort. Het omvat de hele wereld. Kiezen we voor onszelf of duurzaam voor elkaar – voor het ‘ego-systeem’ of voor het ‘eco-systeem’?


Erik van den Brink

Erik van den Brink is psychiater/psychotherapeut en mindfulness trainer. Hij zal de thema’s belichten vanuit zijn ruime werkervaring in de geestelijke gezondheidszorg.

Hij ontwikkelde met Frits Koster Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL), een oefenprogramma dat voortbouwt op de mindfulnesstraining. Ook buiten de ggz is er steeds meer belangstelling voor. Hij geeft regelmatig trainingen, lezingen en workshops in binnen- en buitenland.

Literatuur: Erik van den Brink & Frits Koster, Compassievol leven – een mindfulness-based verdiepingsprogramma (Boom, 2016).
Website: www.mbcl.nl


 

Workshop: Heartful Mind, Mindful Heart
Locatie: de Roos, Vondelpark Amsterdam
Datum: 15 maart
Tijd: 19:00 – 21:30 uur
Prijs: Tickets à 17,50 euro zijn verkrijgbaar aan de receptie van de Roos.

Of bestel met iDeal een kaartje in de webshop (klik voor bestelpagina) >>

Organisatie: Centrum de Roos in samenwerking met St. Handvest voor Compassie NL