Paarse Vrijdag op het Vlietland College

Op vrijdag 14 december liepen de leerlingen en leerkrachten van deze interconfessionele school in Leiden-Zuidwest in opzichtig paars. Van paarse trui tot paarse lippen en vegen op het gezicht. Hiermee sluit deze school voor voortgezet onderwijs alweer vele jaren de respectweek af.

De Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden.

In de grote pauze was het een drukte van jewelste. In de overvolle ontmoetingsruimte klonk luid ‘paarse muziek’ en werd gedanst. Even later werd in de hal door wethouder Paul Dirkse bekend gemaakt welke klassen dit jaar ‘het meest paars’ waren. De beloning was een door leerlingen gebakken reuze taart, paars natuurlijk, voor de winnende klas.

Het hoogtepunt was de onthulling van de Grondwet van het Vlietland College, eveneens door de wethouder. Dominant in de hal, op de muur tegenover de ingang, prachtig vormgegeven, hangt deze fraai vormgegeven grondwet. Wie hier binnenkomt voelt zich veilig en weet ook welke houding hier verwacht wordt. Met dit initiatief levert het Vlietland College een bijdrage aan Leiden Compassiestad.