Troostdichter Boudewijn Betzema van Stichting Troosthuisje

Op donderdag 29 november werd in de aula van de VU de Compassieprijs 2018 uitgereikt door Karen Armstrong, founding mother van het internationale Charter for Compassion. De Compassieprijs is een jaarlijks terugkerend landelijke prijs, georganiseerd door Stichting Handvest voor Compassie NL, waarbij ieder jaar een ander thema gekozen word.  Dit jaar was het thema Geloven in Compassie en werd samengewerkt met de Vrije Universiteit in Amsterdam.  Er werden in totaal 25 projecten genomineerd rond dit thema. Een jury, bestaande uit studenten aan de VU van diverse geloofsrichtingen, beoordeelde de projecten aan de hand van een aantal criteria.  Drie van deze projecten werden geselecteerd voor de eindronde.  Het aanwezige publiek in de aula (ongeveer 900) mocht na de 3 korte pitches van de genomineerden via de smartphone kiezen wie de winnaar zou worden.

Vandaag aandacht voor het project Stichting Troosthuisje van Boudewijn Betzema.  Stichting Troosthuisje was een van de 3 geselecteerde projecten en eindigde op de 3e plaats.

Boudewijn Betzema van de Stichting Troosthuisje heeft als doel belangeloos troost te bieden door middel van een luisterend oor. Er is geen haast en geen oordeel.
Het is ook een nieuwe kunstvorm: aanbieden van dichtkunst middels een Troostdichter vanuit een Troosthuisje, als sociaal verbindend element voor iedere medemens.
Het wil inspelen op menselijke behoeften aan aandacht, empathie en leefbaarheid die in een verhardende samenleving uit het oog verloren worden.
Steeds vaker lopen mensen aan elkaar voorbij en is er geen tijd voor elkaar; ook niet voor hen die verloren op straat lopen.
De troostdichter wil inspireren en ons aanzetten tot meer aandacht voor onze medemens, wie hij of zij ook is. Veel jonge mensen lijken aangesproken door dit initiatief.
Het Troosthuisje heeft inmiddels een fysieke plek op Grote Kerkhof 38, een stoofzettershuisje aan de flank van de Mariakerk in Deventer.
Boudewijn Betzema heeft een christelijke achtergrond (Apostolisch Genootschap).


Juryrapport Stichting Het Troosthuisje – Boudewijn Betzema

Troostdichter Boudewijn Betzema behoort bij de laatste 3, door de jury geselecteerde, initiatieven voor de Compassieprijs 2018.

De nominatie vermeldt dat hij een luisterend oor is en een trooster van mensen, en dat belangeloos. Alle religieuze tradities spreken over ‘het openen van je eigen innerlijk’ om zó te groeien in wijsheid en in staat te zijn om naar anderen te luisteren. Boudewijn Betzema, geïnspireerd door zijn christelijke wortels, opent zijn innerlijk voor anderen; hij neemt de tijd voor mensen. En het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt.

In de complexiteit van onze samenleving is deze aanpak eigenlijk zó simpel: aanwezig zijn en zonder oordeel aanvaarden wat er is. Toch vraagt dit bijzondere kwaliteiten, waarover Boudewijn Betzema blijkt te beschikken. In combinatie met zijn dichtkunst levert zijn luisterend oor een geheel eigen vorm van kunst op; en kunst is per definitie in staat te verbinden en te verzachten.

De jury spreekt de wens uit dat iedere plaats in Nederland een wijze troostdichter mag hebben.

 

Bekijk hier de video waar het juryrapport voorgelezen werd en waar Boudewijn Betzema zijn presentatie hield.

De organisatie van de Compassieprijs 2018 werd financieel mede mogelijk gemaakt door Kerk en Wereld.

Onderste foto: Karen Armstrong in gesprek met Boudewijn Betzema
Fotograaf: Ina Brouwer