Compassie als sleutel tot geluk

Wanneer was je voor het laatst ontspannen, kalm en tevreden? Mensen die aan chronische stress lijden vinden het moeilijk hierop een antwoord te vinden. UT-hoogleraar Ernst Bohlmeijer schreef daarom in samenwerking met Monique Hulsbergen een boek dat kan helpen om de ‘sleutel tot geluk’ weer te vinden. Het keyword hierin is: zelfcompassie.

Bohlmeijer doet als hoogleraar Mental Health Promotion aan de UT onderzoek naar positieve psychologie en naar wat er nodig is om tot bloei te komen. Hij schreef daar – vaak samen met vakgenoten – al verschillende zelfhulpboeken over.

Net uitgekomen is zijn boek over omgaan met chronische stress en het belang van zelfcompassie. In het boek wordt beschreven hoe je weer balans kunt vinden in je leven.

Zelfcompassie
Bohlmeijer neemt de lezer stapsgewijs mee in het vermogen om (zelf)compassie te ontwikkelen. Onderzoek laat zien dat zelfcompassie een sterke bijdrage levert aan geluk. Door balans te brengen in de verschillende emotiesystemen verandert chronische stress in gezonde stress.

Omgaan met stress is ook het thema van de novembereditie van UT Nieuws Magazine, dat vandaag verschijnt op de campus. Hierin is een uitgebreid interview met Ernst Bohlmeijer over zijn net verschenen boek.

Bron: UT Nieuws