IEDER1 met compassie!

 IEDER1 toont tolerantie, waardigheid en vrolijkheid

Als een lang geel lint trok zondag 25 september een grote stoet mensen door de straten van Amsterdam. Was het een demonstratie van luidkeels geuit ongenoegen? Met schreeuwerige leuzen op meegedragen borden? Werd de sombere trom geslagen van de onvrede en het onbehagen? Van ‘ons-kent-ons’ en ‘grenzen dicht’? Gelukkig: niets van dit alles!

 Waardige wandeling 

Het betrof een waardige wandeling van mensen die wilden laten zien dat zij staan voor tolerantie en verbinding.  in een samenleving die steeds meer uiteen lijkt te vallen in groepen mensen die tegenover elkaar in plaats van naast elkaar komen te staan. Het betrof een vredige wandeling van mensen die graag anderen willen ontmoeten en met hen willen samenleven en die diversiteit beschouwen als een verrijking van de samenleving. Het was een bonte en vrolijke optocht, begeleid door de opzwepende klanken en ritmes van Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse carnavalsgroepen.

Beweging Ieder1: denk met je hart!

Op initiatief van enkele theater- en filmmakers ontstond deze zomer onder de bezielende leiding van Nasrdin Dchar de beweging IEDER1, die een tegengeluid wil laten horen tegen de polarisatie en voor de eenheid in ons land. Met deze parade van de eenheid trad de beweging voor het eerst in de publiciteit. Een eerste misschien nog wat bescheiden geluid dat hopelijk zal aanzwellen tot een veelkleurig koor dat vrolijke liederen van saamhorigheid en acceptatie op het repertoire heeft staan. Op het podium op het Museumplein leverden sprekers en muzikanten al de eerste bijdragen aan dat repertoire, zoals de 12-jarige Samia Elaz die alle volwassenen opriep om elkaar beter te behandelen. Zij lanceerde de leus: DENK MET JE HART!

Ieder1 en Compassie

IEDER1 kan alleen maar uitgroeien tot een brede beweging als steeds meer mensen zich aansluiten. Daarom liep ook Handvest voor Compassie Nederland met de parade mee als steunbetuiging aan dit prachtige initiatief.

Verslag: Ton Liefaard