Brief van Marilyn Turkovich, voorzitter van Charter for Compassion

In welke wereld leef jij? Hoeveel van jullie die deze nieuwsbrief lezen, leven in mijn wereld? Als ik zou filteren hoeveel mensen de talen spreken die ik spreek, zou ik met slechts een handvol mensen communiceren. Slechts 6% van de bevolking zou in mijn leeftijdsgroep vallen en ik zou het voorrecht hebben om veilig water, voedsel en toegang tot internet te hebben.
Door na te denken over bovenstaand beeld, is het leven op een planeet met 7,8 miljard mensen gemakkelijker te doorgronden. Onze  ‘global village’  is immens en het heeft een groot aantal diepgewortelde problemen die onze psyche overweldigen en ons soms fysiek treffen.

De Britse antropoloog Robin Dunbar suggereerde dat wij mensen het best in staat zijn om ons een weg te banen door slechts 150 stabiele interpersoonlijke relaties. Aangezien het grootste deel van onze associatie met de wereld momenteel via sociale media tot ons komt, wordt onze ‘global village’ uitgebreid tot over onze grenzen van het omgaan met onze eigen realiteit. Dus waarom zou je de bevolking niet terugbrengen tot 100, zoals David J. Smith dat briljant deed in zijn geïllustreerde boek ‘If the World Were a Village’?

Het is zo veel gemakkelijker om grip te krijgen op wat er om ons heen gebeurt. Malcolm Gladwell suggereerde in zijn monumentale boek ‘The Tipping Point’, dat als we een groep mensen kleiner dan 150 kunnen bedenken, we denken en handelen als een gemeenschap. (Hij volgde de wet van Dunbar.) Als we verder gaan dan 150, zijn we slechts een deel van een menigte. Wie wil er deel uitmaken van een menigte als je deel kunt uitmaken van een geliefde gemeenschap? (Dat is het maken van een nieuwe nieuwsbrief.)

Een deel van dit denken is om onze wereld te gebruiken als een dorp met een 100-concept om ons te helpen de wereld te begrijpen, om lokaal te handelen, maar toch deze premisse te gebruiken om wereldwijd te denken en te handelen.

Het Charter Education Institute biedt een nieuwe cursus aan, Humanity 360: milieuproblemen die ons allemaal aangaan – en wat we eraan kunnen doen.

Dit is een enorm onderwerp, een monumentale cursus, maar als je denkt “100”, ben je beter voorbereid om effectief te handelen. Hoe bezorgd moet u zijn over dit onderwerp? In de woorden van Greta Thunberg: “Ik wil dat je in paniek raakt.”

Met vriendelijke groeten,  Marilyn

 

Afbeelding: Gerthe Lamers
Info: Charter for Compassion