Zes vragen aan Jonna Wiersma van JINC

De vereniging JINC eindigde bij de laatste drie genomineerde voor de compassieprijs van 2019, met als thema Kinderrechten. De compassieprijsjury beschouwde het werk van JINC als een bijdrage aan meer rechtvaardigheid in de maatschappij. De stichting is er voor kinderen en jongeren die opgroeien in een omgeving met sociaal-economische achterstand voor wie het hebben van een netwerk of het krijgen van een stageplek niet vanzelfsprekend is. JINC helpt hen met het zetten van de eerste stappen op de arbeidsmarkt. In de nominatie werd de inzet van Jonna Wiersma, vestigingsdirecteur van Rotterdam Rijnmond, expliciet genoemd. Wij stellen aan het begin van dit jaar zes vragen.

Je werkt sinds 2015 voor JINC. Hoe ben je bij deze organisatie terecht gekomen?
Ik werkte bij Unilever als projectleider en wilde iets gaan doen in het sociale domein. Om mijn horizon te verbreden ben toen koffie gaan drinken met allerlei mensen. Via netwerken kwam ik iemand tegen die begreep wat ik zocht en mij de tip gaf om eens bij JINC te gaan kijken. Ik heb eerst stage bij JINC gelopen en heb in die periode vier maanden literatuuronderzoek gedaan over kansenongelijkheid en jongeren training gegeven in Rotterdam Zuid. Daarna kon ik blijven. Ik ben precies zo bij deze organisatie terecht gekomen, als wij jongeren leren doen om dit te doen, door te netwerken.

Wat betekent JINC voor jongeren?
In mijn stad Rotterdam groeit 1 op de 4 jongeren op in armoede. Dit betekent niet alleen minder geld voor spullen en schoolreisjes maar vooral ook minder kansen en minder steun om je talenten te ontdekken, een passende opleiding af te ronden en je weg te vinden naar werk. Dat is de levenslange impact van armoede. Wij werken voor deze jongeren maar ook voor de grotere groep jongeren die opgroeien in een omgeving met sociaal-economische achterstand waar jongeren minder kansen krijgen om hun talenten te ontdekken en in te zetten. Wat wij betekenen voor jongeren is contact met bedrijven en contact met mensen die werken bij bedrijven, om op die manier te ontdekken wat er allemaal op de arbeidsmarkt te koop is. De missie van JINC is om jongeren een goede start op de arbeidsmarkt te geven, en dan in het bijzonder jongeren die opgroeien in wijken met sociaal-economische achterstand.

En voor jou?
Ik wil bijdragen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen kan en mag meedoen. Hierbij JINC kan ik dit ideaal handen en voeten geven en ook echt een impact maken. Verder werk ik hier met hele leuke, idealistische, praktisch ingestelde mensen. Zowel praktisch als idealistisch zijn, vind ik een mooie combinatie. Die combinatie zie ik bij de werknemers van JINC en bij werknemers van de deelnemende scholen en bedrijven. Samen maken we echt een verschil.

Wat zou je het liefste zien gebeuren binnen 3 jaar door JINC?
Dat steeds meer jongeren kiezen voor sectoren waar ook werk in is. Dat zij hun keuzes en vaardigheden verbeteren en daardoor beter kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

Welke sectoren zijn dat?
Er is heel veel werk in Food, de Zorg, techniek, ICT, en ook in kinderopvang. Het werk moet natuurlijk wel bij je passen; maar je hoopt ook dat ze een match vinden die aansluit bij de arbeidsmarkt.

 Voor wie zijn compassie hart wil laten spreken, wat kan men doen om JINC te helpen?
Meld je bedrijf aan als deelnemer van JINC: het maakt niet uit of dat een groot of klein bedrijf is, jongeren moeten alle sectoren leren kennen. JINC bereikt nu 16.000 jongeren in Rotterdam, 64.000 in heel Nederland. We hebben nog 150.000 jongeren te gaan om ze allemaal te steunen.

Dus open je deuren van je werk voor deze jongeren. Ga met hen in gesprek over hun talenten en dromen. Laat zien hoe je baan werkt, laat ze zich welkom voelen; laat zien dat ze er mogen zijn. Als mensen zich bij mij aanmelden, zal ik hen aan de juiste persoon koppelen.

Contact leggen met JINC?

E-mail: jwiersma@jinc.nl
www.jinc.nl.

Meer over de projecten van JINC
Het doel van JINC is het doel om ontwikkelkansen van kinderen en jongeren te vergroten. De vereniging JINC bestaat sinds 2003 en is actief in 15 regio’s verspreid over heel Nederland.  JINC werkt nauw samen met partners uit het bedrijfsleven en het onderwijs en ontwikkelde verschillende projecten voor kinderen van 8 tot 16 jaar waar bedrijven en scholen uit kunnen kiezen. De projecten vormen gezamenlijk een leerlijn. Daarnaast laat JINC met het jaarlijks terugkerende project JINC Baas van Morgen kinderen en jongeren een dag baas van een zakelijke hotspot zijn. Meer over projecten van JINC vind je via de links hieronder.

Taaltrip

Plannen doe je zo

Bliksemstage

WerkWijs

Ondernemen doe je zo!

Sollicitatietraining

Carriere Coach

Weten wat je wilt

JINC Baas van Morgen