Video Project Omalief – 2 – meisjes

Op 18 april werd de landelijke Compassieprijs 2015 uitgereikt aan het Project Omalief onder leiding van Mustafa Kus. Hij is verbonden aan de Stichting Fatih in Leiden en de initiator van dit project.

Binnen dit project bezoeken jongeren van Turkse afkomst eenzame ouderen met een Nederlandse achtergrond.
Zodoende worden bruggen geslagen tussen generaties en culturen. Voor de jury was dit, en het feit dat het project goed overdraagbaar is en ook in andere gemeenten kan worden uitgevoerd, een belangrijke argument om de prijs toe te kennen.

In Leiden doen op dit moment 18 jongeren mee aan het project.
Vooraf wordt zorgvuldig bekeken of zij in staat zijn om contact te leggen met oude mensen die soms ziek of dementerend zijn. Het feit dat mensen met wie net een band is opgebouwd sterven, maakt het ook niet altijd gemakkelijk om dit werk te doen.
Twee jongens droegen onlangs de kist van hun bezoek-opa bij zijn uitvaart waar nog maar heel weinig nabestaanden aanwezig waren.
Merve en Esra, die ook meedoen aan het project, zijn zichtbaar geëmotioneerd wanneer ik met ze spreek.
“Je gaat toch een beetje van iemand houden”, zegt Merve, wanneer ze vertelt over oma Roos met wie ze veel plezier had en die onlangs overleed. Oma Roos kon niet meer zien en horen en veel contact ging via aanraking.
Voor sommige jongeren wordt de bezoek-opa of –oma de vervanger van de eigen grootouders die nooit in hun leven aanwezig zijn geweest omdat zij in Turkije woonden.

Inmiddels bestaan ook in Arnhem, Rotterdam, Den Haag en Heusden plannen om Omalief uit te gaan voeren.
Mustafa Kus zegt hierover: ”Wat begon als ‘leuk idee’ wordt inmiddels gezien als een noodzaak. Sommige Nederlandse ouderen zijn zo eenzaam dat zij het leven niet meer de moeite waard vinden. We maken mee dat het uitzicht op één maal per week zo’n bezoekje mensen weer levenslust geeft.”
Tijdens de feestelijke after-party bij Stichting Fatih in Leiden feliciteerde Sjors Gerritsen (Sectormanager Ondersteuning en Participatie van at Libertas Leiden) Mustafa Kus en zijn jongeren hartelijk. “Naar mensen zoals jullie zijn we op zoek, dit project heeft een prachtige voorbeeldfunctie.”

Klik hier om de video te bekijken