Leiden centrum van Compassie activiteiten op 12, 13 en 14 november

Leiden 10 jaar  Compassiestad

Rabbijn Awraham S. Soetendorp, één van de opstellers van het tien jaar geleden geïnitieerde Charter for Compassion, blikt dinsdag 12 november in het Leidse Stadhuis terug op 10 jaar Charter. In Nederland was Leiden de eerste stad die dit belangrijke document ondertekende. Na 10 jaar neemt Leiden wederom het initiatief om het Charter onder de aandacht te brengen. Samen met de landelijke Stichting Handvest voor Compassie Nederland worden er interessante bijeenkomsten georganiseerd, waaronder een compassiesymposium over kinderrechten en de uitreiking van de Compassieprijs 2019.

Mogelijk nog méér dan 10 jaar geleden geldt de noodzaak van compassie als bindmiddel van de samenleving en basis voor de toekomst.  Op 12 november 2009 werd wereldwijd het Charter for Compassion geproclameerd. Een initiatief van de Britse theologe Karen Armstrong. Samen met leiders van alle wereldreligies en levensbeschouwingen stelde zij een intentieverklaring op voor de mensheid. Gebaseerd op de gulden regel van elke levensbeschouwing: ‘behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden’. Sinds deze verklaring die is verspreid over alle werelddelen hebben honderdensteden zich aangesloten bij deze beweging om medemenselijkheid en burgerschap te bevorderen. Info: www.charterforcompassion.org 

Compassiebijeenkomst 12 november
Naast Rabbijn Awraham Soetendorp spreken op 12 november diverse vertegenwoordigers van andere compassiesteden over hun ervaringen. Vanuit de wereldorganisatie geeft Marilyn Turkovich (USA) een overzicht van de hoogtepunten. Wie dit wil meemaken is welkom op het Leidse Stadhuis (ingang bordestrap, tegenover Breestraat 113) vanaf 13.30 uur. Het programma begint om 14.00 uur en gaat over in de symbolische ondertekening van het charter door genodigden en belangstellenden na aanmelding via leidencompassiestad@gmail.com. Ter afsluiting van deze feestelijke compassiebijeenkomst is er een netwerkontmoeting tot 17.00 uur.

Kinderrechten en Compassieprijs 2019 op 13 november
‘Kinderrechten en compassie’ is het thema van het compassiesymposium dat op 13 november wordt georganiseerd in het Kamerlingh Onnes gebouw van de faculteit der rechten, Steenschuur 25. Drie befaamde sprekers geven hun visie op dit bijzonder actuele thema. Prof. Dr. Ton Liefaard is deskundig op het gebied van kinderrechten en laat zien hoe kinderrechten juridische structuren van compassie zijn. Prof. Dr. Egbert Myer was als oud-rechter van het Europese Hof betrokken bij het kinderpardon en gaat in op de grenzen van compassie. Kinderjournalist Tako Rietveld spreekt over het recht van ieder kind op compassie. Deze compassiemiddag begint om 13.00 uur met het uitreiken van het Leidse Jeugdlintje door wethouder Marleen Damen. Om 15.00 uur begint het symposium en om 16.00 uur is de uitreiking van de landelijke Compassieprijs 2019 door Marilyn Turkovich. Hierna is er gelegenheid voor  ontmoeting.
Hiervoor hoeft u zich niet aan te melden.  Gelieve op tijd te komen, want vol is vol.

Rembrandt en Compassieprijs op 14 november
In Museum de Lakenhal aan de Oude Singel 32 wordt op 14 november een inleiding gehouden over de bekende Leidenaar Rembrandt van Rijn, gevolgd door een presentatie van genomineerde essays in het kader van de Rembrandt en Compassieprijs. Deze bijeenkomst begint om 16.00 uur en eindigt om 18.00 uur, waarna er gelegenheid is om na te praten.

Alle bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk, onder het voorbehoud van vol is vol. Aanmelding voor groepen wordt graag ontvangen op leidencompassiestad@gmail.nl.
Zie ook de site: www.Leidencompassiestad.nu

 

Op de foto:  Awraham Soetendorp met Karim Amghar, winnaar van de Compassieprijs 2018 met het project WijWijs.
Foto: Gerthe Lamers