Interview met Karen Armstrong

Samen met Sophie Lambrechtsen en Carlos Grandez Rodriguez reisde ik afgelopen zomer naar Londen om schrijfster Karen Armstrong te interviewen over het Handvest voor Compassie waarvan zij de initiator is. Hoe gaat het met de Compassie-campagne in de wereld en wat is het belang van het Handvest voor Nederland? En: is het Handvest voor Compassie alleen voor religieuze mensen geschreven? Daarover wilden we graag meer van haar horen. Het interview werd gehouden bij haar thuis in haar bibliotheek, waar zij hard werkt aan een nieuw boek. Voordat zij e.e.a. op de computer uitwerkt, schrijft zij alles met de hand en de stapel geschreven blaadjes op haar bureau was dan ook indrukwekkend.
Het interview maakt duidelijk dat compassie geen soft begrip is of iets wat je even doet. Het is ook geen begrip waarmee je de wereld laat zien: ‘Kijk, ik doe aan compassie’. Compassie is in de schoenen van de ander gaan staan, het is een dagelijkse bewustwording van jezelf in relatie tot de wereld en de ander(en). Het is een oproep aan ieder mens, ongeacht zijn of haar levensovertuiging.
Karen Armstrong vertelt in het interview hoe mensen wereldwijd geïnspireerd zijn door het Charter for Compassion. Bijvoorbeeld in Pakistan waar geweld aan de orde van de dag is, maar waar óók een tegenkracht ontstaat. In Compassionate Schools en op universiteiten worden jonge mensen in contact gebracht met de universele Gulden Regel: “Doe een ander niet aan wat je niet wilt dat hij jou aandoet.” Verder vertelt zij zeer verrast te zijn door het aantal mensen uit het bedrijfsleven dat haar benadert. En er is een prachtig voorbeeld van de verwerking binnen de gemeenschap van een dodelijke schietpartij in Seattle. Tot slot heeft zij een bijzondere wens voor Nederland! Ik hoop dat het verhaal van Karen Armstrong ons allen inspireert .
Het bezoek aan Karen Armstrong is mede mogelijk gemaakt door het Mozeshuis in Amsterdam. Bij dezen neem ik de gelegenheid iedereen te bedanken die mee heeft gewerkt aan het tot stand komen van dit interview.

Madelinde Krantz

Werkgroep Compassie Arnhem

Hierna de video interview met karen armstrong
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZSQ12m9HJHU