Karen Armstrong in Nederland

Een deel van het bestuur van Handvest voor Compassie NL begroette vrijdagavond 16 januari Karen Armstrong. Zij was in Den Haag op uitnodiging van de organisatoren van het internationale Writers Unlimited Festival, en sprak over haar nieuwste boek “Fields of Blood” (In naam van God; uitg. De Bezige Bij)

Daarin neemt zij onder andere stelling tegen de veel gehoorde opmerking dat religie de bron van alle kwaad is en permanente oorzaak van het geweld in de wereld.

Karen Armstrong laat (opnieuw) zien dat de werkelijkheid vele malen complexer is en dat, naast het religieuze aspect, geschiedenis, macht en politiek ook nooit buiten beschouwing mogen worden gelaten bij het analyseren van haat, geweld en oorlog.
Juist in deze tijden, zo vlak na de aanslagen op Charlie Hebdo in Parijs, een belangrijke oproep om tot een juist beeld te komen van wat er wereldwijd aan de hand is.

Zij ging in op het gevoel dat bij veel moslims heerst, dat een mensenleven in het Westen meer waard is dan een mensenleven in de Arabische wereld en riep op tot compassie met alle slachtoffers van geweld, waar zij zich ook bevinden.
“Wij zijn meer dan ooit ‘interconnected’ en als we ons dat realiseren kan de verbondenheid ontstaan die we nodig hebben om het geweld gezamenlijk het hoofd te bieden.”

Paul Scheffer die met Karen Armstrong in debat ging en haar prees voor haar boek maar bekritiseerde omdat zij totaal geen aandacht zou besteden aan het feit dat de burgerlijke democratieën de samenlevingen van na de Tweede Wereldoorlog vele malen veiliger, welvarender en rechtvaardiger hebben gemaakt, gaf daarmee -waarschijnlijk onbewust- precies aan waar het Karen Armstrong mede om te doen is.
Namelijk het besef dat er maar een heel beperkt deel van de mensheid, vooral in Europa en de V.S., profiteert van deze grote zegeningen en dat dit een belangrijke oorzaak is van het geweld dat onze wereld momenteel teistert.

Karen Armstrongs boek en haar visie op de werkelijkheid van vandaag waren deze dagen in vele kranten en in diverse televisieprogramma’s in Nederland , onderwerp van gesprek.
Een goede zaak want haar genuanceerde geluid en haar oproep tot compassie kunnen vooral nu niet gemist worden.

Tekst: Monica Neomagus, bestuurslid Stichting Handvest voor Compassie NL