Juryrapport Compassieprijs 2016

De Nederlandse Compassieprijs 2016 met als thema ‘Een humane economie’ wordt toegekend aan Heilige Rotterdamse Boontjes.

Dit project biedt kwetsbare Rotterdamse jongeren kansen om werkervaring op te doen alskoffiebrander, barrista en distributeur.
Zo worden hun kansen op de arbeidsmarkt en op een nieuwe start in het leven vergroot.
Met de heffing op de producten van Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie BV. worden opleidingen, trainingen en lesmateriaal gefinancierd.
Er wordt bovendien ingekocht bij één koffiehandelaar met één boerderij en zo ook bijgedragen aan een beter leven voor de koffieboer en aan zorg voor de natuur.

De jury is van mening dat Heilige Rotterdamse Boontjes een mooi voorbeeld is van de opkomst van de nieuwe ‘betekeniseconomie’. Geld verdienen met- en vanuit het hart, dat is het thema van de Compassieprijs 2016. Met deze bril op heeft de jury gekeken en geoordeeld dat het ontstaan, de werkwijze en werking van Heilige Boontjes mede is gebaseerd op het feit dat waarde wordt toegevoegd aan de levens van anderen.
Heilige Rotterdamse Boontjes verovert haar plek in dit landschap met een goed product dat daadwerkelijk geld oplevert maar meteen weer wordt geïnvesteerd in het eigen ideaal: een beter leven voor mensen hier en elders.
De jury heeft bij haar keuze mede laten meewegen of de winnaar anderen kan inspireren en of de werkwijze en het gedachtegoed doorgeefbaar, doorleefbaar en opvolgbaar zijn. Dat geldt voor Heilige Boontjes Rotterdam. Wij wensen Heilige Boontjes Rotterdam alle goeds toe. Draag deze Compassieprijs met trots en in het hart.

De Jury

Semiha Denktas
Head of Department Social & Behavioural Sciences at Erasmus University College

Marianne van den Anker
Voormalig wethouder Gemeente Rotterdam, programmamaker, presentator

Farid Darkaoui
Directeur Zaken Expert BV

Mustafa Kus
Voorzitter Stichting Omalief en winnaar Compassieprijs 2015

Rotterdam, 20 mei 2016

*De Compassieprijs is een initiatief van de Stichting Handvest voor Compassie NL en werd dit jaar samen met de Gemeente Rotterdam en Nida Rotterdam georganiseerd.