Project ‘Heilige Rotterdamse Boontjes’ wint Compassieprijs 2016

Dat compassie steeds meer vorm krijgt, blijkt uit de indrukwekkende laatste 3 nominaties voor de Compassieprijs 2016. Deze projecten werden, tijdens de bijeenkomst ‘Rotterdam Stad van Compassie’ op 20 mei jl., gepresenteerd omdat ze alle te maken hebben met het thema van de prijs dit jaar: ‘Een humane economie’.

Binnen de projecten wordt geld verdiend dat direct weer geïnvesteerd wordt in het eigen ideaal. Het verhalenhuis ‘Belvedère’ in Rotterdam verbindt mensen met elkaar door hen samen te laten komen tijdens maaltijden en andere activiteiten en hen verhalen aan elkaar te laten vertellen.
De buurtcoöperatie ‘Oostelijk Havengebied’ (OHG) in Amsterdam, organiseert vanuit hun buurtruimte De Eester allerlei activiteiten voor de wijk en verleent diensten aan mensen die er wonen.
Het project ‘Heilige Rotterdamse Boontjes’ in Delfshaven behelst een initiatief waarin jongeren met een justitieel verleden worden betrokken bij de verkoop van koffiebonen en het runnen van een koffiebar, hetgeen werk voor hen betekent en een uitweg uit de criminaliteit.

De jury bestaande uit Semiha Denktas, Farid Darkaoui, Marianne van den Anker en Mustafa Kus (met het project ‘Oma Lief’ winnaar van de Compassieprijs 2015) gaf een uitgebreide toelichting op de uiteindelijke keuze voor de prijswinnaar. Dat werd het koffiebonenproject in Delfshaven. Een van de initiatiefnemers, Rodney v.d. Hengel, kreeg uit handen van de gedreven en inspirerende columniste en presentatrice Funda Müjde een oorkonde en een geldbedrag van € 1.000.*  Zij onderstreepte deze overhandiging met een van haar levensmotto’s: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’.

De andere twee projecten werden door Rodney v.d. Hengel blij verrast met een derde van de geldprijs in de vorm van koffie. Inderdaad: samen kom je verder. Een prachtig gecompassioneerd gebaar. Dagvoorzitter Umar Mirza sloot hierna deze mooie bijeenkomst af.

**Aan het prijzengeld werd bijgedragen door NIDA Rotterdam, Remonstrantse Broederschap te Utrecht, Doopsgezinde Sociëteit te Amsterdam, Apostolisch Genootschap te Baarn, Vrijzinnigen Nederland te Amersfoort, Tom Mikkers, secretaris van de Remonstrantse Broederschap en bedenker van de Compassieprijs, St. Handvest voor Compassie NL te Amsterdam.

Ton Liefaard

Toespraak jurylid Compassieprijs 2016 door Semiha Denktas 

Juryrapport Compassieprijs 2016